En una entrevista publicada al Diari de Terrassa el 28 de setembre de 2012, el director general de Cultura Popular Tradicional de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig i Gordi, que va prendre possessió del seu càrrec el gener de 2011, explica els pilars bàsics de l’actuació de la seva àrea, i com intenta trampejar la situació de crisi que comporta “aplicar criteris de disminució de les ajudes a les entitats, solucionant el dia a dia i sense oblidar el futur”. Puig explica la bona acollida que va tenir el pla de treball que la direcció general va presentar als portaveus de Cultura del Parlament, que van entendre que “sense cultura popular Catalunya hauria estat més pobre”
Repassa l’evolució del teixit associatiu cultural durant tres dècades, i remarca que aquestes ja han crescut prou i s’han diversificat fins a on era necessari: “en trenta anys, les entitats, els ajuntaments i el país han aconseguit recuperar i reconstituir tot allò que s’havia de reconstituir, i han aparegut totes les entitats que faltaven”. En aquest sentit, Puig remarca que “si fins ara les polítiques eren per a incentivar, ara hem de parar, no podem seguir en aquesta línia. A més, hem detectat que cada àmbit desconeixia molt què es feia en altres àmbits, no existeix cap tipus de dinàmica de treball intern. S’havien arribat a fragmentar les ajudes de tal forma que n’hi havia algunes de molt poc import per a projectes molt petits i amb molt poca transcendència”, rebla. És per això que la direcció general va iniciar un pla de treball transversal per optimitzar recursos, ja que “hem detectat que les entitats tenien problemes i mancances similars, per això hem buscat eines i fortaleses comunes”.
L’entrevistat posa l’exemple del projecte Espai A, model de cooperació entre ateneus de tot el país, i com s’intenta que els projectes siguin sostenibles econòmicament: “a totes les actuacions dels Ateneus es cobrarà una entrada per cobrir despeses mínimes, i on no s’arribi es cobrirà amb subvenció. Però la idea és que com més autosostenible sigui l’activitat, més espais, més grups i més escenaris hi haurà”, assegura.
Pel que fa a les perspectives de 2013 per al món de la cultura popular pel que fa a l’ajuda de la Generalitat, Lluís Puig recorda que “totes les subvencions aniran organitzades en ajudes a la documentació, formació, producció, exhibició, divulgació o sortides internacionals. Organitzarem les ajudes públiques seguint aquesta escala de valors, formant clarament el dibuix de la nostra política cultural”.
Resumit per Gemma Aguilera