Tornaveu
‘Lleida sardanista 2011’, de Martí de Joan, i ‘Sardanes a la ONCE’, de Jordi Paulí, premis Sardana de l’Any

L’accèssit del Premi Popular ha estat per a ‘Sa Pauma’ del mestre Josep Coll i l’accèssit del premi de la Crítica ha recaigut en la sardana ‘Sisè sentit’, del compositor Lluís Alcalà. Han lliurat els guardons als guanyadors l’alcalde de Lleida, Àngel Ros; la 5a Tinent d’Alcalde i regidora de Política Cultural, Museus, Festes i Cultura Popular, Montserrat Parra; el president de la Federació Sardanista de les Comarques Lleidatanes, Josep Maria Roset i el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado.

La sardana ‘Lleida sardanista 2011’ de Martí de Joan és la peça que l’Agrupació Sardanista Balàfia de Lleida va demanar al compositor per engrescar a ballar a tots els sardanistes i no sardanistes de les terres de Lleida. Aquesta sardana està enregistrada al disc ‘Èxits 1.0’ de la cobla Contemporània, on Martí de Joan n’és intèrpret. Segons ha declarat el propi Martí de Joan, “el que busco són sardanes que facin ballar a la gent i s’ho passin bé”. En aquest sentit, ha remarcat que vol que les seves sardanes engresquin el jovent a ballar.

En Jordi Paulí, autor de la peça ‘Sardanes a la ONCE’, ha explicat que “és una sardana que vol ser molt optimista per ensenyar la força i l’energia positiva dels invidents”. Les dues peces guardonades pel Premi de la Crítica es van composar altruísticament per a un disc editat per la delegació a Catalunya de la ONCE arran dels cursets de sardanes per a discapacitats visuals que imparteixen.

Les cobles Bellpuig Cobla i Jovenívola de Sabadell han interpretat les 10 finalistes. Aquestes obres s’han triat segons les votacions dels oients de les 34 emissores de ràdio que han retransmès les eliminatòries, juntament amb els vots recaptats mitjançant la web específica del concurs. Així, després de les 10 sardanes, a la mitja part, els assistents han pogut votar atorgant 3 punts, 2 punts i 1 punt a les tres obres que més els havien agradat.

Més d’un miler de persones han assistit a la Final, el que posa de manifest l’expectació i entusiasme dins del món del sardanista, incentiva els músics, estimula els joves compositors i ha de servir per assegurar la presència de la sardana dins de la societat cultural catalana. A més, la peça guanyadora i el seu autor passen a ser objecte d’una atenció preferent per part de totes les cobles i entitats sardanistes al llarg de l’any següent.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa