Del 3 d’octubre fins al 24 de novembre, l’Associació Istituto Friedrich Schürr organitza activitats didàctiques sobre els dialectes romanyols per a les escoles. Són estades organitzades sis conferències per a reflexionar sobre les finalitats i les metodologies a utilitzar per a s’acostar als estudiants i afavorir l’ús de les llengües de minoria.
Són estats convidats poetes, ensenyants, estudiosos, artistes i institucions que han ja experimentat formes d’activitat didàctica en l’àmbit de les llengües minoritàries, prenint en consideració també les experiències fetes a fores de la Romanya com la didàctica pel dialecte romanyol (o romanyès) i per les llengües minoritàries en les regions amb estatut especial.
És estada convidada a participar als seminaris la doctoressa Giuliana Portas, docent de dret dels béns culturals a la Universitat dels Estudis de Sàsser i ensenyant de l’Escola d’alguerès Pasqual Scanu, per a portar l’experiència de més de 30 anys de l’escola i les metodologies didàctiques per a l’ensenyament del català de l’Alguer. Lo 7 de novembre a la sala Spadolini de Ravenna, Giuliana Portas ha presentat la relació: «Català de l’Alguer. Normativa i didàctica». En la primera part de l’encontre s’és analitzada la normativa italiana i la situació en Sardenya en relació a la llengua sarda i l’algueresa. En la segona part del seminari s’és parlat de les diverses activitats fetes en aquestos anys de l’escola d’alguerès, de la triada de respectar les peculiaritats lingüístiques de l’alguerès, donant informacions sobre l’ensenyament fet, aprofundint i mostrant l’activitat editorial, lo calendari alguerès i la revista L’Alguer: Periòdic de Cultura i de Informació. Totes les activitats didàctiques i editorials són estades i són encara avui un servici per a la llengua molt important, per a la protecció i la valorització de l’alguerès, i sobretot són una activitat fonamental de ‘normativització’ lingüística, de gran utilitat per a la promoció de la llengua parlada a l’Alguer.
És estat un seminari de debat sobre les respectives situacions lingüístiques i sobretot d’obertura per als agents que treballen en la protecció del dialecte romanyol, que han pogut conèixer les altres minories lingüístiques presents en Itàlia.
Ara que manca la transmissió familiar, se tenen d’estimular les competències passives dels joves per a comprendre la llengua, i aqueix és també u dels missatges de l’escola d’alguerès que cada any, continuativament des de fa 32 anys, treballa per l’alfabetització i per fer en manera que l’alguerès sigui una llengua emprada en el món contemporani.
Los encontres són estats organitzats en primer lloc pels ensenyants i són a dins de Pla d’Oferta Formativa del municipi de Ravenna, però són oberts a tots. Lo pròxim seminari és lo 28 de novembre, a la sala Nullo Baldini de Ravenna, amb el títol: «Le imprese sconosciute. Sull’insegnamento a scuola del dialetto e delle lingue minori», a càrrec de Gabriele Iannaccaro (Università di Milano Bicocca) i de Vittorio Dell’Aquila (Centre d’Étude Linguistique pour l’Europe).