Tornaveu
L’Escaldàrium amplia el seu pla per conquerir el món

El programa d’activitats per a l’Escaldàrium, que tindrà el seu acte central entre la nit del dissabte 11 i la matinada del 12 de juliol, amplia els actes previs, i s’emetrà en directe per la televisió, a través de VOTV (Vallès Oriental Televisió) i la Xarxa de Televisions Locals.

Conte la llegenda que del combat entre les forces diabòliques de l’infern i la força purificadora de l’aigua es van originar les fonts termals de Caldes de Montbui. L’any 1995, impulsada per la colla Ball de Diables de Caldes de Montbui, va néixer la Festa del Foc i l’Aigua, l’Escaldàrium, que, prenent les arrels d’una antiga celebració romana, escenificaria la lluita entre l’aigua i el foc. Enguany l’Escaldàrium celebra la seva 21a edició erigida en una celebració que el poble ha fet seva i que cada cop més figura en el calendari de festes dels amants del foc. Ara bé, a l’Escaldàrium, com mana la tradició, també s’hi trobaran aigua. I aquest any, molta, doncs a la plaça del Lleó aquest any hi haurà dos canons d’aigua més (en total n’hi haurà sis).

Aquesta no és l’única novetat, ja que l’Escaldàrium 2015 amplia els seus actes previs. El dimecres 8 de juliol a les 20h s’estrena, a la Sala Noble de Can Rius, el documental Escaldàrium: la festa entre el cel i l’infern, dirigit per Sergi Moreno amb producció de VOTV. A més a més, hi haurà novetats a alguns actes ja existents. És el cas del muntatge teatral del judici i execució de les bruixes, que tindrà lloc la nit del divendres 10 de juliol (21h), i que incorpora novetats respecte a l’escenificació de l’any passat, primer any en què es va celebrar amb gran èxit. El judici i execució de les bruixes és una representació que reprodueix la penjada a la forca i resurrecció de les 13 bruixes que l’endemà seran les encarregades de desfermar les forces diabòliques de l’Escaldàrium. L’espectacle, recomanat per major de 12 anys, transcorrerà per diversos carrers del Casc Antic, però des de la placeta de Pau Surell, darrere l’església, es podrà contemplar sencer.

Cal destacar que per primer cop l’edició d’enguany de l’Escaldàrium comptarà amb un cos de voluntaris, també s’han creat domassos per decorar els balcons i els comerços del poble, que hi contribueixen econòmicament, han decorat els seus aparadors, així com s’han dissenyat díptics informatius de la festa que inclouen recomanacions de seguretat, i a més s’han col·locat cartells senyalitzadors que indicaran els punts de sortida d’elements de foc. A més a més, s’augmenten les pantalles gegants per veure l’espectacle a la plaça. Una festa que també podrà ser seguida pels habitants de Caldes, a través de VOTV, i d’arreu de Catalunya, a través de la Xarxa de Televisions Locals, que emetran la festa en directe la matinada del dissabte al diumenge.

“En els últims quatre anys, l’Escaldàrium ha crescut moltíssim, ha arrelat al poble i a la comarca i també hi assisteixen amants de les festes de foc d’arreu de Catalunya, el nostre objectiu és que formi part del calendari de cites ineludibles com la Patum de Berga o l’Aquelarre de Cervera”, diu Pep Busquets, coordinador de la festa i membre del Ball de Diables de Caldes de Montbui.

En què consisteix L’Escaldàrium?

Al voltant de la plaça del Lleó la nit del dissabte al diumenge es lliurarà el combat entre les forces del foc i l’aigua. Nou danses, sis de foc i tres d’aigua, s’escenificaran a la part central de la plaça. Així doncs, no és un correfoc sinó un espectacle estàtic al bell mig de la plaça, cosa que no vol dir que el públic no hi pugui ballar o participar, com és el cas de la dansa del Ceptre de foc, on els diables giren al voltant d’una mena de paraigües gegant amb foc i encomanen el moviment a tot el públic de la plaça. “Cada dansa té el seu ball, i sempre s’executa acompanyats per la música en directe, i el muntatge de llums, foc i aigua”, descriu Busquets.

Quan s’escriuen aquestes línies, alguns dels actes al voltant de la festa ja s’han dut a terme, com ara la versió teatral de la festa, Escaldàrium: una llegenda de foc i aigua, que es va representar el divendres 3 de juliol al Casino de Caldes de Montbui. D’altres iniciatives, quedaran a l’abast del públic més enllà de la festa, ja que a la pàgina web hi haurà disponibles les partitures de les melodies principals de les danses. Queda demostrat l’Escaldàrium és una festa tant viva i arrelada com la mateixa llegenda que fa 21 anys va ser el punt de partida de tot.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa