Tornaveu
Les bèsties de foc mantenen la flama del negoci pirotècnic

De vegades, la legislació que arriba de la UE topa frontalment amb la realitat d’un país. I en el cas de la pirotècnia, l’aplicació de la normativa europea de seguretat des de fa tres anys va tenir un impacte considerable en les activitats relacionades amb la cultura del foc. I més enllà de la festa, en els negocis dedicats a la pirotècnia. Les restriccions a l’hora de celebrar espectacles en què hi intervé el foc han fet caure la demanda de productes de pirotècnia, una circumstància que se suma als efectes propis de la crisi econòmica i la retallada consegüent en els pressupostos dels ajuntaments, els principals contractants d’espectacles, i també l’agent principal que pot donar ajudes a les entitats de cultura popular que s’hi dediquen.

Des del transport fins a la fabricació, venda i realització d’espectacles, el sector està fortament reglamentat. Com s’explica en un reportatge publicat al diari El Punt-AVUI, aquesta normativa ha fet perdre molts negocis als fabricants catalans: “Sóc el primer que aposto per la seguretat. Hem perdut feines perquè considerava que les distàncies, per exemple, no eren les adients… però les normes cal adaptar-les a la realitat”. Pujol subratlla que l’accidentalitat en un correfoc no arriba ni a l’1% i “s’inclouen fins i tot les espurnes que afectin la vela d’un establiment”, explica en Miquel Pujol, propietari de l’empresa Pirotècnia Catalana. Des del 1985, és un dels cinc fabricants de focs d’artifici de Catalunya. Vilanovins d’origen, la família Pujol va muntar l’empresa a Vimbodí i Poblet, donades les facilitats d’un ajuntament per a una activitat que no sempre és benvinguda pels veïns. Però “les retallades pressupostàries dels ajuntaments, les restriccions legislatives de la Unió Europea i les importacions xineses han colpejat el negoci d’un sector amb una forta tradició a Catalunya”, explica el reportatge.

Aquestes restriccions també han canviat el negoci, sobretot perquè exigeixen plans d’autocontrol pels espectacles. “Els ajuntaments ho van assumint, però els particulars que abans feien festes privades es tiren enrere quan els expliques que el pla li costarà entre 1.500 i 6.000 euros, que hi ha d’haver un contracte i que caldrà avisar els bombers…”, diu Pujols.

Pirotècnia Catalana sempre ha estat una de les proveïdores de les nombroses colles de dimonis i diables catalanes. Ara en prioritza la relació, amb l’organització de jornades de demostració per a les colles. “El públic català i les colles estan formades en la cultura del foc i busquen la màxima qualitat, fiabilitat, personalització en el tracte i un preu raonable. I en això avantatgem els xinesos”, explica el seu propietari, que rebla que les bèsties de foc fan que aquest negoci revifi.

Enllaç a l’article

Resumit per Gemma Aguilera

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa