Tornaveu
L’entrega dels 7è Memorial Candel reivindica el llegat de l’escriptor

Davant dels fets que viu Catalunya i d’algunes reaccions que s’han esdevingut recentment, han estat moltes les veus que durant la cerimònia d’entrega dels premis del 7è Memorial Francesc Candel han defensat la necessitat de recuperar les tesis de l’escriptor emigrat de València i autor d’Els altres catalans, mort l’any 2007.

L’acte, celebrat dimecres 7 d’octubre al Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha estat presidit per Neus Munté, vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, ha comptat amb les intervencions dels diferents guardonats del Memorial Francesc Candel 2014 atorgats pel patronat de la fundació: el corresponent a l’àmbit social, a la demògrafa Anna Cabré i Pla; el de l’àmbit cultural, als músics Jaume Cristau i Josep Mut; i el de comunicació, a l’Escola SEAT de La Marina de Sants. Els premiats han rebut una escultura de l’artista Ferran Soriano.

Abans però, Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, ha esmentat la sorpresa positiva que ha estat la quantitat de col·laboracions i complicitats que s’han creat per a la celebració, al llarg de tot l’any passat, del 50è aniversari de la publicació del llibre Els altres catalans de Candel. “Com ens agradaria que Francesc Candel fos amb nosaltres, ell que va entendre que som un sol poble, cosa que molts no acaben d’entendre”, ha exposat Baltà en l’obertura de l’acte. A continuació, Marta Pascual, directora de l’Escola SEAT, del barri de la Marina del Port, el mateix de Candel, ha recollit el premi en l’àmbit de comunicació per la magnífica tasca de divulgació de la vida i obra de l’escriptor, realitzada amb la participació del conjunt del col·legi, omplint els passadissos del centre amb una exposició que ha denotat una gran eficàcia pedagògica. “El recordo anant a comprar el pa amb el seu mocador al coll, però hi ha una anècdota que em va tocar el cor: un dia de Sant Jordi en una cantonada una gitana que venia flors va anar corrents al seu encontre i li va regalar una rosa dient-li que era el seu poeta preferit. Ell sempre ha estat un referent que demostra l’acollida del nostre poble”, ha recordat Pascual, que ha afegit que espera defensar sempre el llegat de Candel, que cap al final de la seva vida, va fer una visita als alumnes de l’escola.

En l’àmbit cultural es va premiar als músics Jaume Cristau i Brunet i Josep Mut i Benavent, reconeix una llarga aportació d’ambdós a la promoció i normalització de la música popular. Cristau, director d’orquestra, compositor i intèrpret d’un repertori extens de cobla, ha defensat la necessitat de la música en l’educació: “Per què els pares regalen pistoles de joguina a un nen, i no una guitarra?”. Mut, també compositor i director durant més d’un quart de segle de la Banda Municipal de Barcelona, i promotor de concerts als barris més populars de la ciutat, ha recordat la figura de Paco Candel, amb qui va coincidir en l’activisme social i, després de mostrar la seva disposició per continuar engrandint la figura del Candel, ha dedicat unes paraules per aplaudir l’organització del Festival d’Homenatge de la Cultura Popular a Paco Candel, el passat desembre al Barcelona Teatre Musical. Cristau i Mut van estrenar composicions en aquest Festival, un dels actes principals de la programació per commemorar el 50è aniversari d’Els altres catalans.

Recentment jubilada de la seva tasca com a directora del Centre d’Estudis Demogràfics, la professora universitària Anna Cabré ha estat premiada en l’Àmbit Social. Reconeguda per ser un referent de la investigació de les onades migratòries arribades a Catalunya durant els darrers segles, Cabré ha destacat la influència de Candel: “Ara me n’adono la presència de les tesis de Candel en els meus estudis. Encara que actualment s’envien missatges malignes que alerten de si la societat està fracturada, el que va demostrar Candel és més vigent que mai: som un sol poble”.

Neus Munté, vicepresidenta i consellera de Benestar Social i Família, ha reivindicat també la vigència dels valors de Candel en l’actualitat: “En els pròxims mesos arribaran moltes persones que fugen de la guerra i que acollirem tots plegats amb la voluntat de fer un país per tothom. Perquè ser un sol poble implica que hem d’avançar plegats”. Finalment, Munté ha volgut reconèixer la influència dels estudis d’Anna Cabré en la gestió duta a terme pels serveis socials, la voluntat de Jaume Cristau i Josep Mut per apropar la música popular, i l’escola SEAT com a gran exemple d’implicació de tota la comunitat educativa.

Precisament, com a exemple del gran esforç dut a terme pels docents, alumnes i pares d’alumnes de l’escola del barri de La Marina, Jordi Navarro, secretari de la Junta de Govern del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha conclòs l’acte donant pas a un divertit vídeoobra del publicista Enric Asensio, autor del logo commemoratiu d’Els Altres catalans, inspirat en el cartell de Joan Pere Viladecans. El vídeo resumeix les activitats dedicades a Paco Candel dutes a terme per l’escola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa