Tornaveu
L’associacionisme cultural continuarà treballant pel futur de Catalunya
Anem cobrint fites que semblaven impensables. Amb aquesta edició Tornaveu compleix l’objectiu dels seus primers tres anys de vida. Podríem parlar d’una certa majoria d’edat. Ja tenim més de realitat que de projecte. L’associacionisme cultural s’ha dotat de la seva pròpia plataforma d’expressió. Hem incorporat signatures prestigioses a les nostres columnes d’opinió: articulistes que ens han parlat de la cultura i de la societat, uns altres s’han atrevit a exposar el seu pensament amb llibertat. Tot sovint defensant un model de país que es pot acabar concretant a exercir del dret de decidir, que s’ha convertit en un compromís en el futur immediat. Els màxims representants de la diversitat política de Catalunya han explicat en viu el seu programa; ens sentim honorats de tenir-los a la nostra videoteca. Com també ens honoren les autoritats que han acceptat de col·laborar en la nostra Tribuna. El president actual de la Generalitat va parlar per a Tornaveu abans de guanyar les eleccions de la seva primera legislatura, com un més dels candidats. Alguns dels entrevistats han deixat la primera línia de la política. Una personalitat tan excepcional com Heribert Barrera, que presidí el primer parlament ja recobrada la Generalitat de Catalunya, va publicar a Tornaveu potser el darrer dels seus articles. Podríem citar alguns altres fets excepcionals entre els més de sis-cents textos que hem publicat, podríem parlar de les personalitats culturals que han estat entrevistades, de les que s’han guanyat un ‘referent’ per la seva trajectòria exemplar, de la gran quantitat d’opinions publicades als altres mitjans que hem volgut ressaltar en els «S’ha Dit», incorporant al nostre mitjà molts dels creadors d’opinió que, més sovint del que sembla, recorden la importància de les associacions i la cultura popular en la tasca de fer país. Ens hem fet ressò de les publicacions associatives i —com havia de ser, atès que era la base fonamental del projecte— també al conjunt de l’activisme cultural.

No havíem previst la utilitat que Tornaveu ha aconseguit com a plataforma d’opinió projectant arreu força opinió ben expressada i molt menys que la pròpia veu d’aquesta publicació digital, concretament la que s’expressa en les editorials, aconseguís l’audiència que es demostra edició rere edició, en tractar els temes més punyents des de l’òptica col·lectiva de l’associacionisme.

Tampoc no podíem fa tres anys —en ubicar a Internet la primera edició— concretar l’abast de difusió del projecte. Ens complau comprovar que tot sovint ens arriben espontàniament comentaris de diferents indrets de l’octàgon dels Països Catalans, corroborant que tenim la mateixa identitat cultural i que un projecte com aquest contribueix a superar les barreres artificials que creen alguns polítics curts de vista. Però també ens esperona veure que se’ns segueix des de molts indrets del món. Força catalans residents a l’estranger ens fan servir com a nexe d’unió amb Catalunya. Des del Casal Anselm Clavé, on tenim la redacció, enviem a tothom, tant els que són a prop com els que són tan lluny, una entranyable salutació i els millors auguris per a l’any 2013. Si més no, que sigui l’any que se superi aquesta maleïda crisi i s’aconsegueixi feina i benestar per a tothom, i que exercim el dret de decidir, que ja toca.

Ens complau, sobretot, ser part activa d’un projecte global de l’associacionisme cultural català, que ha aconseguit unir tantes voluntats federatives per a fer sentir tots junts la força de les associacions i, especialment, l’aportació que fan seguint la filosofia del tot fent país que ha salvat els trastos de la nostra cultura. El projecte de l’Ens de Comunicació Associativa, que va néixer ja fa set anys, ja ha generat algunes altres iniciatives —entre elles Canemàs, la revista del pensament associatiu, que es fa gran, encara que sigui com un germà petit per a nosaltres—. L’oferta de serveis ha fet que la darrera assemblea adoptés el nom d’Ens de l’Associacionisme Cultural, en quedar superat l’espai estricte de la comunicació. Potser és per això que, per a il·lustrar aquesta editorial, hem triat la cara i el dors de la nadala de l’Ens, on apareixen els participants a l’assemblea celebrada al Palau de la Generalitat i els presidents de les fundacions i les institucions federatives que integren l’Ens, sota el lema «l’associacionisme cultural català seguirà treballant per Catalunya», fotografiats amb el Molt Honorable Senyor Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, a qui, més enllà de la cortesia, hem de desitjar èxit per una nova legislatura que pot ser transcendental per a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa