Tornaveu
L’Alt Empordà, terra de tramuntana, cel clar, mar blau i… Guardia Civil

Molts han estat els artistes que han lloat l’Alt Empordà, la terra que va néixer de la unió entre un pastor i una sirena, segons explicà Joan Maragall. S’han escrit planes i llibres sencers explicant com és de blau i clar el seu cel després d’un pet de tramuntana. La bellesa de la seva costa i el gust inigualable del peix i del marisc que es pesca en el seu mar, i de com es pot gaudir de la vista de la plana i de la muntanya des del castell de Verdera, a on, en dies clars de tramuntana, podem veure, al Nord, des de Portbou al Cap de Creus, i des de Roses a les Medes al sud, amb la immensa plana als peus, que va des de la Mare de Déu del Mont fins a la badia de Roses.

No és la meva intenció repetir les moltes qualitats de la meva terra, voldria, però, fer incís en una qualitat que té l’Alt Empordà i que influeix molt en el caràcter dels empordanesos. A més de la ja citada tramuntana, que, com es sabut, és la culpable de que entre nosaltres hagin sortit tants genis universals, una de les coses que més han influït en la nostra maners de ser, és el fet de ser territori fronterer i, per tant, lloc de pas.

Aquesta condició de frontera obligada entre dos estats, l’espanyol i el francès, ha condicionat molt la nostra vida des de fa molt temps. Qui no ha anat, aprofitant algun dissabte, fins a Perpinyà, a comprar una mica de formatge o algun altre producte que no trobem aquí? I quants rossellonesos, i fins i tot de més al Nord, no aprofiten el cap de setmana per comprar a Figueres, dinar a un restaurant i omplir el dipòsit de carburant?

Això ha fet que tot passejant pels carrers de Figueres un dissabte a la tarda puguem escoltar una munió de llengües diferents, des del català al francès, passant per l’anglès o l’alemany i darrerament llengües de l’est d’Europa i del nord d’Àfrica.
Sempre he pensat que això enriquia la nostra comarca en tots els aspectes, des del vessant lingüístic fins a l’economia de la majoria dels comerciants de la zona.

El fet de ser frontera, però, comporta un problema que fins ara podia passar desapercebut per a molts dels empordanesos, però que en les darreres setmanes ha començat a fer-se present i pot arribar a convertir-se en greu si les autoritats competents no hi posen solució aviat.

La frontera està vigilada per policia nacional espanyola i Guardia Civil. Això no hauria de suposar cap problema si es limitessin a vigilar la frontera i res més, però des de fa un temps, la guàrdia civil s’ha posat a patrullar per les carreteres properes a la frontera, a vegades no tan properes, muntant controls amb la finalitat, diuen, de controlar el tràfic d’armes i de drogues.

Això, que ja és prou molest, s’agreuja quan els guàrdies destinats a fer aquests controls desconeixen del tot la realitat de la terra en la que treballen, no coneixen les seves lleis, ignoren que tenim una llengua que és oficial i, per tant, d’obligat coneixement per a qualsevol servidor públic que hi treballi, sigui estatal o no.

En poques setmanes ja hem conegut dos casos de persones honrades que han estat vexades i denunciades per negar-se a parlar en castellà, un d’ells va acabar emmanillat, tot i que no hi va haver denúncia, i l’altre acabarà al jutjats per denúncies mútues. I segurament hi ha més casos que no han sortit a la llum o en els que les víctimes simplement han hagut de rebaixar-se i acabar parlant en castellà.

Estic convençut que qualsevol de nosaltres ens hi podem trobat qualsevol dia passejat per alguna de les carreteres que ressegueixen l’Albera i que no són lluny de la frontera. Crec que la delegació del govern de l’estat hi ha de posar remei immediatament. Els guàrdies que volen venir destinats aquí, han de ser advertits dels drets de la gent que han de servir -he dit “servir”, no pas “molestar”. Han de saber que tenim una llengua pròpia, oficial, perquè un Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya i votat en referèndum i que malgrat les retallades del parlament espanyol i el Tribunal Constitucional encara li concedeix aquesta oficialitat.

Jo no els obligaré a parlar català, entenc el castellà, però ells han de respectar el dret a expressar-me en la meva llengua. I els servidors públics no han d’oblidar que els drets es tenen i no es donen ni es treuen.

Seguirem gaudint d’aquesta meravellosa terra, tot esperant que algun dia, el sol al despuntar per sobre les roques del Cap de Creus, es trobi una terra definitivament lliure.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Lluïsa a juliol 14, 2012 | 21:30
  Lluïsa juliol 14, 2012 | 21:30
  Molt bé, Pere-Joan. M'ha agradat molt el teu escrit. Visca l'Empordà!
 2. Icona del comentari de: mercè a juliol 15, 2012 | 14:40
  mercè juliol 15, 2012 | 14:40
  Molt bé.
 3. Icona del comentari de: Xavier Sabater a juliol 15, 2012 | 18:46
  Xavier Sabater juliol 15, 2012 | 18:46
  Aquest és un mal que s'ha tornat endèmic. Ens cal una bona vacuna! Bon estiu!
 4. Icona del comentari de: Xavier Sabater a juliol 15, 2012 | 18:53
  Xavier Sabater juliol 15, 2012 | 18:53
  Aquest és un mal endèmic a la nostra terra. Ens cal una bona vacuna! Bon estiu!
 5. Icona del comentari de: Xavier Sabater a juliol 15, 2012 | 19:05
  Xavier Sabater juliol 15, 2012 | 19:05
  Aquest és un mal endèmic de la nostra terra. Ens cal una bona vacuna! Bon estiu!
 6. Icona del comentari de: Clara a juliol 16, 2012 | 10:50
  Clara juliol 16, 2012 | 10:50
  Molt bé, Pere Joan
 7. Icona del comentari de: Josep a juliol 16, 2012 | 16:15
  Josep juliol 16, 2012 | 16:15
  Cal parlar Gallec per fer plaer al Senyor Mariano i a la Senyora Alicia del P.P. Partit Policial.!! I millor jogar Sac De Gemecs com els Bretons o els del Païs de Galles.!!
 8. Icona del comentari de: Clemente Polo a juliol 17, 2012 | 12:30
  Clemente Polo juliol 17, 2012 | 12:30
  Sobre todo ha debido ser muy molesta la presencia de la Policia Nacional y la Guardia Civil para el Sr. Ausàs, ex-conseller de la Generalitat y miembro destacado de Esquerra Republicana de Catalunya, que se dedicaba presuntamente al contrabando de tabaco.
 9. Icona del comentari de: Mª Carme Mateu Ratera a juliol 18, 2012 | 01:37
  Mª Carme Mateu Ratera juliol 18, 2012 | 01:37
  Quines ganes de fer-nos la punyeta! Molt be Pere-Joan!
 10. Icona del comentari de: Jofre a juliol 20, 2012 | 09:57
  Jofre juliol 20, 2012 | 09:57
  Igual que amb els senglars que es fan plaga cal fer una batuda i fer neteja d'espècies invasores que posen en perill la població autòctona i l'equilibri ecològic
 11. Icona del comentari de: Toni mc a juliol 20, 2012 | 11:28
  Toni mc juliol 20, 2012 | 11:28
  Molt d'acord amb l'article, tot i que la meva experiència personal em va fer sorprendre molt, quan en un control d'aquest a Avinyonet de Puigventós!, que no se ben bé perquè serveixen, em varen parar per fer un cop d'ull al interior del vehicle, i sense jo dir res (ell, el guàrdia civil, no sabia que jo parlava Català) em va dir molt correctament: "cap problema pot continuar", estic segur que vaig anar a topar amb la excepció que confirma la regla. Salut i visca l'Empordà Lliure
 12. Icona del comentari de: Josep M. Janué a juliol 20, 2012 | 12:55
  Josep M. Janué juliol 20, 2012 | 12:55
  Per al Sr. Clemente: Tinc entès que al Sr. Ausàs l'ha detingut una dotaciò dels mossos i que en el presumpte contraban hi estava implicat un sargent de la Guardia Civil. Llàstima Sr. Clemente aquesta vegada li ha sortit malament.
 13. Icona del comentari de: Dani a juliol 20, 2012 | 16:45
  Dani juliol 20, 2012 | 16:45
  Potser,vull pensar de forma ingenua, que la gent no sap q aquesta "fauna invasora" com algu ha ficat en un comentari anterior (despres ens emprenyem quan ens insulten desde "fora") aquests barbars invasors, segurament, potser fins i tot el 98 per cent d'ells venen obligats, tant obligats que potser ningu de vosaltres (com el que ha escrit l'article) pot sapiguer el trangul economic,emocional de deixar familia (dones fills pares amics.....) Que si per ells fossin no estarien a centenars o mil-lers de kilometres de casa, que han opositat a una plaça de l'Estat i esta obligat (forços es diu) a vindre a la Catalunya pura i verge que mes d'un s'imagina i que jo despres de 39 anys i visquent a totes les provincies catalanes no he trobat, la Catalunya que jo conec es una Catalunya que sempre a donat la benvinguda a tot aquell que pels motius que sigui han arribat a aquesta terra que per aquesta rao es un batiburrull de persones de diferents punts d'origen (si algu no s'ho creu que es doni un tomb per qualsevol poble de l'horta de Lleida o pobles periferics de Girona) Que aixo no es excusa per obligar a parlar a ningu en castella fent val.ler la autoritat?d'acord malgrat potser les formes eren punyents, aquests barbars per molt estrany que sigui, no han apres catala als seus llocs d'origen i evidentment no aprendran perque desitgen sortir en un any i escaig,no per res sino perque tota la seva vida hi es l'altre punta de Espanya . No excusare als companys, no hi era present i no puc fer valoracions de primera ma, per la meva experiencia de prop de 10 anys, puc dir que sempre es la suma de dues persones enfrentades intol.lerants, l'agent per no entendre la realitat del pais i el ciutada del pais per no entendre que aquesta "bestia invasora i que s'ha d'exterminar i que no entenc que fa al MEU pais" i que li suda que "el de fora" no li entengui a pesar de que pel seu accent es despren que el seu origen es per exemple andalus,murcia,gallec,et......... Si tots,TOTS, no els de fora tinguessim una mica de empatia, tot aniria millor. Per la gent que pensa que els membres del cos de la Policia Nacional i Guardia Civil han vingut nomes a tocar-nos els collons i que hi venen voluntaris, els hi dire: "la ignorancia es atrevida......" Signat: un guardia civil espanyol i catala, que desitja seguir treballant a casa seva. Hi hara si algu en vol caçar en una batida........que tingui collons!!!!!!
 14. Icona del comentari de: Neus a juliol 21, 2012 | 03:35
  Neus juliol 21, 2012 | 03:35
  #13 Dani això que dius està molt bé, però si venen obligats és bé perquè algú els hi obliga així què posats a fer en el mateix pack d'obligacions hauria d'incloure allò que mana la llei, què és fer l'esforç d'entendre les dues llengues cooficials. També si van en parella podrien tractar que un dels dos sigui català (o valencià, illenc...) què passa? que els catalanoparlants no arribeu ni a la meitat? aleshores estaràs amb mi si et dic què això només passa amb forces invasores d'ocupació...
 15. Icona del comentari de: Dani a juliol 22, 2012 | 10:30
  Dani juliol 22, 2012 | 10:30
  #14 que penses, els catalans q som guardies estem en una posicio molt complicada, per una banda, entenem q la gent volgui parlar en la seva llengua, pero per l'altre tambe entenem q una persona q acaba d'arribar i q per les raons q sigui nomes estara a Catalunya el temps necessari, per fer el seu treball li pots demanar q s'esforci, pero q aprengui un idioma nou........, no haura acabat de fer el curs q ja tornara fora. Per acabar: de veritat amb el cor a la ma, sense q ens cegui la ideologia, si tu trobesis un bon treball a Galicia o a Euskadi i sapiguesis q nomes hi seras un any i escaig, tu i tota la gent q demana q la Policia Nacional i la Guardia Civil q venen a Catalunya ha d'aprendre catala, tu aprendries gallec o euskera????? No val amb fer l'esforç, perque segons tu l'han d'aprendre. Segona cosa, jo soc catala, i el fet de no compartir la vostra ideologia (cosa q respecto, i q molts de vosaltres no feu amb la meva i la de la gent q pensa com jo) i soc Guardia, en absolut, de cap manera em considero una força d'ocupacio i mentre per entrar a Catalunya desde Espanya o sortir, no faci falta pasaport o visat, us agradi o no la policia o guardia destinada no es força d'ocupacio. Igualment vosaltres podeu anar a treballar fora de Catalunya (si teniu molta sort i trobeu feina esclar) i no necessiteu visat o el NIE dels extrangers per poder residir i treballar. Per finalitzar: jo respecto les vostres idees, no les comparteixo pero ja estic acostumat i com jo molta gent q no pensa com vosaltres pero ho respecta, nosaltres com a ciutadans q visquem a Catalunya volem ser respectats !!!!!!
 16. Icona del comentari de: Llorenç a juliol 30, 2012 | 18:50
  Llorenç juliol 30, 2012 | 18:50
  #15 Primer de tot seria desitjable que els guardies civils no fossin forçats a treballar a fora de la seva terra. Si un vol un trasllat a Catalunya llavors seria molt aconsellable, per no dir obligatori, que aprengués el català. En cas contrari esta forçant als catalanoparlants a una llengua que no és la seva. I per tant es lògic que s'el vegi com a foraster. Si a sobre la seva actitud es hostil no s'el pot considerar més que un ocupant que t'olbliga a parlar la seva llengua. Tot això, més enllà que pogem considerar a tot el cos de la Guardia Civil, i si m'apures els mossos d'esquadra (van ser fundats per a combatre la resistència gerrillera que oferia en Carrasclet després del Decret de nova planta, Pel que l'espanyolització forma part del seu origens) com a forces d'ocupació. Ja que entre altres funcions tenen les de mantenir l'estatus de la espanyolitat de Catalunya encara que hagin d'usar la força. Si un Guàrdia Civil és de fora i percep que l'altre persona es sent ofesa per estar obligada a parlar en castellà, podria "disculparse" e informar de la seva situació temporal. Si no s'estan violant els drets dels ciutadans de Catalunya. També si la Guàrdia Civil aneu per parelles, estaria bé que un pogués atendre en català, així no serieu vistos com a forces d'ocupació. Tot això em semblen coses del més elemental sentit comú. Si la direcció de la Guardia Civil no les aplica ells sabran per que.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa