El pròxim Seguici Petit de la Festa Major de Sant Pere de Reus, que se celebra el 25 de juny, tindrà un convidat d’honor. Es tracta de l’Àliga petita, un nou element de la imatgeria festiva que s’afegeix al seguici festiu petit de la ciutat, que s’ha anat construint durant els darrers anys per tal que els més menuts puguin gaudir de la festa tant com els adults. Però, com explica a Tornaveu en Marc Sabaté, membre del Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals (CRAC), la festa infantil no era completa sense l’Àliga petita, “un dels elements més notoris i estimats del seguici festiu. Hi havia moltes veus que ens demanaven veure l’àliga petita, per tant, podríem dir que neix del reclam popular, i sobretot aprofitat que enguany l’Àliga de Reus compleix 20 anys”.
L’Àliga petita, la gestació de la qual ha suposat dos anys de feina, té personalitat pròpia. Es va crear el grup de treball del CRAC (Col·lectiu Reusenc d’Activitats Culturals) per tal d’engegar aquest projecte, i es va coincidir en la voluntat de no fer una rèplica de l’Àliga de Reus, “sinó de dotar al nou element de caràcter propi, no pas de rèplica. En definitiva, fer una àliga jove, i com a tal, no té el sentit protocol·lari que té l’Àliga de Reus perquè no representa l’autoritat ni la ciutat”, afegeix en Marc Sabaté. De fet, el seguici petit és una ficció creada perquè els petits puguin participar de la festa, una escola per entrar a formar part del seguici gran. Per això la gran diferencia és que l’Àliga petita, amb un pes de 25 quilos, no porta vara de comandament, somriu i les ales són més baixes.
Per a Reus, apunta en Marc Sabaté, aquesta nova figura és “una manifestació més que la cultura i el seguici estan més vius que mai, i incorporant l’Àliga petita penso que contribuïm a fer que aquell teixit cultural esdevingui una mica més gran”. Un altre fet a destacar és que d’un primer moment, es va concebre el procés de construcció com a un procés col·lectiu. Si bé és cert que la iniciativa de crear l’element és privada, del CRAC, “volíem que tothom sentís que una part de l’àliga era seva, motiu pel qual vam engegar una campanya d’apadrinament popular o mecenatge”, afegeix en Marc.
La construcció i pintura es va encarregar a l’escultor Manel Llaurador, autor també de l’àliga de Reus, la Corona a la Montserrat Sans, l’aplicació del pa d’or a en Gerard Biosca, la confecció del mecenatge a en Sergi Herrera, i el disseny i confecció de vestits a en Josep Ma Casas. Amb l’Àliga petita al carrer, queden pocs elements per incorporar al seguici infantil. “L’Àliga petita ha esdevingut un somni per a molts nens i nenes, alguns d’ells ballaven des de ben petits amb una àliga de cartró i dissabte tindran el privilegi de fer allò que feien a casa però de debò, essent-ne els protagonistes”, conclou en Marc Sabaté.