Tornaveu
La XLII UCE va concloure evocant Manuel Viusà

La cloenda de la Universitat Catalana d’Estiu va portar el passat 24 d’agost el record de Manuel Viusà, artista compromès políticament amb el catalanisme. Per evocar la seva figura, es va comptar amb la presència del crític d’art Daniel Giralt-Miracle; Joaquina Viusà; l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall; el president de l’IEC i de la Fundació UCE, Salvador Giner i el president de l’UCE, Jordi Sales.

Manuel Viusà i Camps (Barcelona, 1917 – París, 1998) va ser un lluitador independentista que va militar al Front Nacional de Catalunya des de 1939. A Barcelona, s’encarregà de fabricar papers falsos per als fugitius que arribaven indocumentats, de passar informació als aliats i de la redacció de l’òrgan del FNC, “Per Catalunya”. El 1948 marxà a l’exili. S’instal·là a Canet de la Miranda (Rosselló), on editava la revista “Ariel” i “Per Catalunya”.

París, Veneçuela o Andorra la Vella van ser destinacions del seu itinerari vital.

Es va casar amb l’escultora Gertrudis Galí i va ser un dels pintors catalans importants de la segona meitat del s. XX. La seva obra, figurativa, d’un postimpressionisme colpidor i melancòlic, és avui altament valorada pels mercats d’art internacionals. Viusà és també, més que mai, un clar exemple d’artista compromès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa