El debat no és pas nou. Cal modificar les expressions de la cultura popular per adaptar-les als canvis i a les noves realitats del país? Cal mantenir-les intactes per tal de preservar-ne l’essència? O potser cal deixar que sigui la mateixa societat civil la que introdueixi canvis de forma natural? No hi ha una sola resposta, perquè la realitat de la cultura popular és polièdrica i molt complexa. Però el fet que en algunes expressions culturals la dona hi estigui marginada obliga com a mínim a plantejar-se aquest debat. Això és el que va fer la Universitat pública del País Basc, i després d’una reflexió aprofundida, va optar per fer modificacions en una de les seves cançons més populars, amb més d’un segle d’història. És el cas de la cançó Agur Jaunak (Adéu homes), que ara passa a dir-se Agur Jaunak eta Andreak (Adéu homes i dones).
El consell de govern de la Universitat explica que la modificació de la lletra és una acció per “fomentar el principi d’igualtat, la inclusió, la no discriminació per raons de sexe, raça o ideologia”, per tal de “reflectir canvis en la societat i una sensibilitat més clara envers la igualtat de tots els ciutadans i ciutadanes”. El cor de la Universitat del País Basc canta cada any aquesta cançó popular durant l’acte inaugural del curs acadèmic. I aquesta vegada, per sorpresa dels presents, va entonar una tornada molt diferent. I no només això, es va eliminar l’al·lusió a que “Déu ens ha fet a tots “ i es va canviar per ‘ tots hem estat fets iguals’. De fet, aquesta modificació ja fa temps que es fa al País Basc francès.
La Universitat ha explicat que “com a difusora de valors i coneixement, té una tasca encomanada, en el seu propi àmbit d’actuació, per tal d’aconseguir la igualtat com a principi general, també la igualtat de dones i homes, i l’objectiu de l’adaptació de la lletra del Agur Jaunak respon a aquest principi i a la pretensió que totes les persones, independentment de les idees o creences, es vegin reflectides en la salutació institucional”.
Podeu veure el vídeo en què la coral de la universitat interpreta l’himne adaptat, fent clic aquí.