És una llar d’acollida de la cultura d’arrel tradicional, un punt de trobada i distribució de sinergies que aplega iniciatives de recerca, difusió, formació i producció. La Troca, que forma part de Roca Umbert Fàbrica de les Arts, es va posar en marxa ara fa deu anys des de l’Ajuntament de Granollers, que va reconvertir el recinte fabril Roca Umbert, un espai de 20.000 m2 al centre de la ciutat, en un gran centre cultural que avui en dia vetlla per la dinamització i preservació de la cultura tradicional i popular. És, de fet, un calidoscopi de valors simbòlics, coneixements tècnics, formes d’organització social o pràctiques culturals presents a la vida quotidiana de les persones i els grups socials. I és especialment significatiu que el projecte veiés la llum a Granollers, una ciutat aglutinadora d’un gran nombre d’entitats d’arrel tradicional i popular relacionades amb el bestiari, els castellers, la dansa, els diables, les festes, els gegants i capgrossos o la música tradicional.
Alfons Sunyé, de l’ajuntament de Granollers, explica a Tornaveu que La Troca “ha contribuït molt al creixement de les entitats de cultura popular, perquè fins al seu naixement, les entitats havien deambulat per diferents espais com a local, inclòs pagant ell lloguer d’espais”. En aquest sentit, afegeix, tenir la Troca a la seva disposició “va significar no haver de patir per trobar un lloc per assajar, guardar el material o fer reunions de junta, en definitiva, tenir la tranquil·litat de poder disposar més recursos per a la mateixa activitat”. Aquesta tranquil·litat ha permès que els projectes creixin i cada vegada aglutinin més ciutadans i ciutadanes al seu voltant. Actualment, a la Troca hi ha nou entitats de cultura popular o entitats que protagonitzen la festa major de Granollers, de manera que “a la nostra ciutat es fabrica la festa, i això ens enriqueix encara més”, afegeix Sunyé. Aquestes entitats són: Esbart Dansaire de Granollers; Agrupació Sardanista de Granollers; Diables de Granollers; Xics de Granollers; Passaltpas, danses del món; l’Olla dels Pobres; colla dels Blancs; colla dels Blaus, Amics dels Gegants i Capgrossos de Granollers i Drac de Granollers.
Però la Troca té la porta oberta a tothom, i no descuida el vessant educativa del projecte. En aquest sentit, durant el curs escolar es fan visites de les escoles, on “expliquem als alumnes la festa major i la imatgeria festiva de la nostra ciutat, i també fem tallers dins del calendari festiu anual”. Però a més, la Troca és un espai obert a molts altres col·lectius, sobretot provinents del teatre amateur, les entitats juvenils, esportives, de gent gran, de danses, etc. A tall d’exemple, aquesta tardor s’inicien cursos d’iniciació a la gralla en dos nivells, oberts a grans i petits i a preus molt assequibles. Els cursos consten de 26 sessions i tenen un preu de 78 euros per als majors de 26 anys, i de 52 euros per als alumnes de fins a 25 anys.