Tornaveu
La salvaguarda del patrimoni cultural immaterial ibèric, a debat

No hi ha una única manera de treballar a favor de la divulgació i la salvaguarda de les manifestacions culturals autòctones. Així ho ha demostrat la primera jornada de la Trobada Internacional d’ONGs Ibèriques Acreditades segons la UNESCO per a la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.

La nomenclatura de l’esdeveniment potser és quilomètrica, però les intencions de les onze entitats que hi participen es poden resumir breument: compartir les iniciatives que impulsen i explorar possibles projectes a desenvolupar plegats les organitzacions de Portugal, Espanya i els Països Catalans.

La Trobada, organitzada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (ENS) amb la col·laboració de l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM), ha començat amb una recepció institucional a l’Ajuntament de Barcelona, on els assistents han pogut fer una visita als Salons Nobles del Consistori barceloní: Saló de Cent, Saló de Plens i el Saló de Cròniques.

A continuació, tota la delegació s’ha desplaçat des de plaça Sant Jaume fins a la seu de l’ENS, epicentre de les jornades, per a començar les sessions de treball. Com a introducció, la presidenta de la confederació cultural Rosa Maria Provencio ha donat la benvinguda a totes les ONGs reunides a Barcelona, tot destacant “la importància que la societat civil s’organitzi per aplicar les mesures contemplades en la Convenció per a la Salvaguarda de la UNESCO”.

Sense més preàmbuls, les ONGs han començat a explorar els principals àmbits d’actuació en els quals treballen. El ventall de temes tractats en aquesta primera ronda introductòria ha estat molt ampli: experiències d’inventaris virtuals, turisme sostenible i de qualitat, projectes d’educació social, o educació, entre molts altres. L’experiència de les entitats participants és una demostració empírica de tots els àmbits d’actuació directament vinculats amb el Patrimoni Cultural Immaterial.

Acabades les presentacions, s’ha iniciat un intens debat sobre el camí que ha d’emprendre la ICH NGO Fòrum -Fòrum d’entitats acreditades per a la Convenció per a la Salvaguarda del PCI -, i complementàriament, sobre els mecanismes de coordinació interna pels quals s’ha de regir. Com a idea genèrica que ha planat moltes intervencions es pot destacar la necessitat de millorar els mecanismes de coordinació entre els Estats i les ONG –les entitats, en terminologia anglosaxona – en la protecció del patrimoni cultural immaterial que necessita mesures urgents de salvaguarda. Els membres de la ICH NGO Forum reunits a Barcelona volen conèixer què espera el Comitè Intergovernamental d’ells, més enllà de participar en l’Òrgan d’Avaluació de les candidatures.

S’ha acabat d’aquesta manera la primera sessió de treball, però no el programa previst per la jornada. I és que havent sopat encara estava prevista una breu visita a La Casa dels Entremesos, gràcies a la gentilesa del seu director Xavier Cordomí, que ha explicat amenament algunes de les figures més emblemàtiques de la imatgeria barcelonina, i l’assistència a un assaig de la colla “Mare Nostrum”, proclamada l’any 2018 Campiona de Catalunya de Sardana Esportiva. Molts dels participants de la Trobada fins i tot han tingut una primera experiència amb la sardana!

La I Trobada Internacional d’ONGs Ibèriques acreditades per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat compta amb la participació del Centro de Estudios Borjanos, el Centro UNESCO de la Ciudad Autónoma de Melilla, la Fundaçao INATEL, el Centro em Rede Investigaçao em Antropologia, la Memória Imaterial Cooperativa Cultural CRL, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la UNESCO Etxea, l’Asociación Cultural e Pedagóxica Ponte…nas Ondas, l’Associacií d’Estudis Fallers, la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa