Tornaveu
La primera Història de la Humanitat i la Llibertat, en català 

Bona part dels grans canvis històrics que han viscut les societats humanes han estat fruit de la cooperació i la lluita per la supervivència, cada vegada més complexa i en més àmbits. Arreu del món, als cinc continents, la humanitat és com és gràcies a centenars de moments estel·lars que han suposat un pas per aconseguir la llibertat, com ara la descoberta del foc i les noves tecnologies, la lluita contra l’esclavatge o els drets de les dones, la descoberta de l’agricultura o la vacuna de la penicil·lina. Allò que avui anomenem societat civil es va començar a bastir ja amb els neandertals, capaços de crear estructures socials i culturals de gran abast que els permetien resoldre situacions complexes. Al llarg dels diversos capítols de la història, aquesta societat, la gent, ha lluitat de forma permanent per la seva llibertat en tots els sentits.

Amb aquesta tesi, Sàpiens presenta la primera Història de la Humanitat en català en una col·lecció de 20 volums de 172 pàgines cadascun que es posaran a la venda setmanalment a partir de la primavera. El projecte editorial Història de la Humanitat i la Llibertat repassarà els esdeveniments més importants des de la prehistòria fins a l’actualitat. “No és una síntesi, i no només s’ha de veure com una obra de consulta, sinó que s’ha de poder llegir al tren. Per això cada volum té capítols autònoms, farcits de dobles pàgines amb infografies i molt visuals”, remarca Jordi Creus, director de Sàpiens Publicacions. L’obra inclou milers de fotos, il·lustracions i mapes per ajudar a fer entendre els fets cabdals del passat, i compta amb la col·laboració de periodistes i la supervisió d’una vintena d’historiadors de prestigi que aporten rigor.

El fil conductor dels 20 volums, que arrenquen amb el Big Bang i acaben als nostres dies, és també inèdit, “la llibertat i la lluita permanent de l’ésser humà per aconseguir-la”, com remarca la directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, que fa una referència al moment històric que viu Catalunya: “Els catalans hem anat recuperant parcel·les de la nostra llibertat i hi ha hagut molts moments en què hem conquerit la llibertat, sempre amb humilitat i orgull, perquè allò veritablement important és la voluntat de ser. En aquest sentit, la història d’un país s’explica per la força, la voluntat i el coratge de la seva gent, i no només per les decisions polítiques”.

Tot i que la sèrie editorial repassa tota la història de la Humanitat, el primer volum, que apareixerà a la venda al quiosc, serà el dedicat a la Primera Guerra Mundial. Durant la presentació de la col·lecció, el catedràtic d’Història Contemporània Josep M. Solé Sabaté va fer un repàs dels personatges més importants de tots els temps significatius en la lluita per la llibertat. “Llibertat és escollir, i és la negació de l’esclavitud i l’opressió”, va assegurar, citant grans figures com Espàrtac, Jesucrist i Gandhi, però també personatges de l’àmbit de la ciència com ara Leonardo da Vinci, Darwin i Einstein. En el cas català, el catedràtic va sentenciar: “El nou 9-N va suposar un tribut a la llibertat i també la fi de la por i la fi de la coacció.”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa