Tornaveu
La nostra primera història de l’Alguer

Continuen les iniciatives de difusió de la llengua, de la història i de la cultura algueresa a les escoles, organitzades per l’Obra Cultural de l’Alguer i l’Escola d’alguerès Pasqual Scanu. Després que la bella experiència de “Rondalles a les escoles” portés a la publicació del llibre “Rondalles te llig” –premiat també a escala nacional amb el Premi Gutenberg 2013–, el projecte pensat i organitzat per enguany és “Los minyons de l’Alguer descobreixen la història de la pròpria comunitat”. Dels mesos de febrer a maig de 2014, els alumnes de la classe IV B de les Escoles Velles (Sacro Cuore) de l’Alguer, han tingut l’oportunitat d’aprendre la història de l’Alguer, gràcies als aprofundiments en llengua algueresa fets ja sigui a classe, ja sigui pels carrers de l’Alguer Vella on es troben los monuments, els llocs més significatius del passat de la nostra comunitat: un passat que els ha encuriosit i al qual són apassionats.

Els minyons, amb la col·laboració de la mestra Natacha Lampis i la coordinació històrico-lingüística de Claudia Soggiu, han curat, amb els dissenys i la reaboració textual, el llibret “La nostra primera història de l’Alguer” que representa el resultat de l’estudi que han fet i d’allò que han utilitzat. Aquesta publicació pot ésser un instrument útil i eficaç també per altros minyons que es volen apropar per primera vegada a la història de la nostra ciutat. El llibre ha estat donat als minyons catalans d’Olesa de Bonesvalls, acollits a l’Alguer del 12 al 20 de maig 2014, en ocasió del gemel·latge entre les dues comunitats de llengua catalana, durant la cerimònia de consegna que es va realitzar el 17 de maig, al Parc de Port Comte. El 20 de maig, un grup dels alumnes algueresos que han participar a aquest projecte, per completar l’intercanvi cultural, varen partir de Porto Torres amb el vaixell a la volta a Barcelona, acompanyats de les pròpies mestres d’escola i dels representants de les altres dues entitats organitzadores, Obra Cultural de l’Alguer i Parc de Port Comte, fins al 24 de maig acollits pels amics de l’escola Pont de l’arcada del poble català d’Olesa.

El llibre serà presentat a la XLVI edició de La Universitat Catalana d’Estiu –que tindrà lloc enguany entre els dies 16 i 23 d’agost– a Prada, a la comarca del Conflent (Catalunya Nord), durant la jornada dedicada a l’Alguer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa