Tornaveu
La irresponsabilitat dels atacs a la llengua

Irresponsabilitat. Aquesta és la paraula que defineix l’actuació o les declaracions d’alguns polítics del nostre entorn quan es refereixen a la llengua catalana.

Luisa Fernández Rudi, nova presidenta de la Diputació General d’Aragó, anuncia en la presa de possessió del càrrec que eliminarà la tímida llei de llengües que, al cap de molts anys d’haver-la promès, féu aprovar Marcel·lí Iglésias en el mandat anterior. No pas per la timidesa de la llei—es limita a prendre nota que en l’interior d’Aragó, a més del castellà (l’única llengua oficial), s’hi parla aragonès i català en algunes comarques—, sinó pel reconeixement d’una realitat que delataria un passat històric i uns lligams culturals amb el Principat de Catalunya que determinats partits miren d’amagar sigui com sigui. I per a reblar-ho, com si fos una lingüista experta, diu que el català no existeix a Aragó, sinó el lliterà, el fragatí, el ribagorçà etc.

José Ramón Bauzà, el nou president del Govern de les Illes Balears, fa declaracions i actua, trencant la línia civilitzada dels predecessors del seu mateix partit en el càrrec. Així, doncs, diu que per al curs 2012-2013 farà que els llibres de text obligatoris estiguin redactats no pas en català, sinó en mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc. I actua: la primera decisió, ben emblemàtica, ha estat la supressió de la Direcció General de Política Lingüística. Pel que es veu la llengua catalana gaudeix de massa salut a les Illes i no necessita cap política específica de promoció o sensibilització. Deu ser per això que també s’ha apressat a anunciar que pretén llevar l’obligatorietat de conèixer la llengua catalana per a accedir a places de l’administració pública.

On tampoc no cal promocionar el català—o valencià, segons la denominació que s’hi sol fer servir—és al País Valencià. Francisco Camps, feliçment dimitit com a president de la Generalitat Valenciana, ha fet una campanya d’agressió cap a la llengua inaudita en un governant. El seu antecessor Zaplana, del mateix partit, s’havia mostrat més aviat respectuós amb el tema lingüístic o, si més no, no considerava que hi hagués de dedicar cap atenció. Camps, en canvi, assumint l’ideari anticatalanista exacerbat d’Unió Valenciana, havia anunciat la intenció d’eliminar la línia d’ensenyament en català a primària i secundària, amb el propòsit enganyós d’establir una línia única trilingüe: castellà, valencià i anglès. Els valencians saben prou bé que la doble línia en castellà i en valencià a l’hora de la veritat no és certa: hi ha sempre menys places en valencià que les sol·licitades i en segons quins barris o ciutats és impossible l’escolarització en valencià. Aquesta línia trilingüe és un parany, perquè comportarà la destrucció de la línia en valencià específica i, quan hi hagi manca de professors capacitats per a ensenyar en la nostra llengua, simplement es faran les assignatures en castellà, sense cap mena de problema. Francisco Camps, a més, en la darrera legislatura ha fet una croada personal contra l’espai comunicatiu català. Així, per un cantó, ha desactivat (per impagament del satèl·lit) la recepció del Canal 9 a Catalunya i les Illes i, per l’altre, ha intentat desmuntar la xarxa de repetidors que Acció Cultural del País Valencià té per a fer arribar el senyal de TV3 per terres valencianes de la manera més salvatge: imposant unes multes inassumibles que tindran un doble efecte, és a dir, que no hi arribi TV3 i que Acció Cultural desaparegui després de quaranta anys de feina.

És curiós i també significatiu que aquestes agressions a la nostra llengua provinguin precisament dels territoris de l’antiga Corona d’Aragó. I aquesta virulència que es reflecteix en altres àmbits, en lloc de ser denunciada, és avalada explícitament o tàcita per la presidenta del Partit Popular a Catalunya, Alícia Sánchez Camacho, companya de Fernández Rudi, Bauzà i Camps. I no únicament això, sinó que, de bracet amb els responsables de l’organització castellanista Convivencia Cívica, insta el Departament d’Ensenyament a escolaritzar-li el fill en castellà.

Tot plegat són atacs intolerables i irresponsables a l’essència del que som: la llengua. Aquests polítics són els canons que, gairebé tres segles després del 1714, encara bombardegen els murs de la ciutat de Barcelona, que, com prou saben, no s’acaba de rendir.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jordi Freixas Casanovas a agost 02, 2011 | 13:57
    Jordi Freixas Casanovas agost 02, 2011 | 13:57
    I què passa amb la Catalunya Nord?
  2. Icona del comentari de: Juli Carbó i Montardit a agost 02, 2011 | 14:59
    Juli Carbó i Montardit agost 02, 2011 | 14:59
    És inconcebible l'enveja i la ràbia que ens tenen aquests partits polítics i la gent que els envolta, pèrò més inconcebible és la quantitat de gent catalana o catalana- parlant que existeix i que el vota alhora de les eleccions, sense tenir presenta que aquestpartit del PP sempra a anta en contra de tot el qui tingui res a veura en Catalunya. La mostra més evident és el seu rebuix a l'Estatut de Catalunya. Per culpa d'ells estem com estem. El més llastimós de tot és la incompetència dels pertits catalans per afrontar aquesta gerra freda contra nosaltres. La independència potser seria una solució, pero malauradament això no serà mai mentre s'obti la política del diàleg tenint en compte la quantitats de renegats que tenim al nostre entorn Jo sóc contrari a la violència però crec que si es decideix en ferm conquerir la independència aquesta serà l'unica solucio, però és clar quin partit de la oposició està capacitat i preparat per assuir aquest risc ?
  3. Icona del comentari de: David a agost 02, 2011 | 21:39
    David agost 02, 2011 | 21:39
    No és irresponsabilitat, és electoralisme. O populisme, com volgueu. Aquestes actuacions acontenten a sectors prou significatius dels seus electors i governats. Si anem per aquestes zones, i ja no diguem per d'altres més castellanes, observarem que aquest discurs és totalment normalitzat i assumit per àmplies porcions de la població. Que a València i Mallorca hi ha també molta gent que viuen la seva catalanitat amb normalitat? Sí però generalment són els més formats i que han fet el seu procés d'anàlisi i reflexió. La resta, els primaris, els viscerals, a aquests no els vagis amb collonades de reflexions: la culpa és dels catalans que som genèticament malvats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa