Tornaveu
La imatgeria festiva busca professionals joves  

Cada any es construeixen o es restauren més de 150 elements d’imatgeria festiva a Catalunya. Aquesta artesania genera un patrimoni cultural sense el qual no s’entendrien la majoria de festes al nostre país. Però els artesans que s’hi dediquen tenen, de mitjana, més de 50 anys. Aquest envelliment dels artesans implica que la transmissió dels coneixements a noves generacions s’ha d’estimular, perquè en condicions normals no es produeix el relleu generacional necessari per sostenir aquest art. En aquest context, per tal de garantir que en el futur hi hagi professionals que construeixin alguns dels elements singulars de la nostra cultura com són gegants, capgrossos i d’altres elements de bestiari, la Federació d’Associacions d’Artesans de Catalunya (FAAOC), amb el suport de la Conselleria d’Empresa i Ocupació i el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), posa en marxa un curs de formació específica en imatgeria festiva.

El programa acadèmic tindrà un caràcter eminentment pràctic i dotarà els alumnes d’una formació transversal reconeguda en l’ofici d’artesà d’imatgeria festiva. El nou curs, que durarà 500 hores, es farà de juliol a novembre a les instal·lacions de l’Escola Massana, un dels centres amb més reconeixement en l’àmbit de les arts. Aquesta nova oferta no vol competir amb la que ja existeix i que s’ofereix en les escoles d’art, sinó que vol ser una oferta formativa complementària per tal que estudiants o professionals de l’artesania es puguin especialitzar en aquest camp.

El sector de la imatgeria festiva mou aproximadament uns 800.000 euros anuals, provinents d’uns 40 gegants de nova construcció, 50 capgrossos nous, una cinquantena de gegantons, 15 elements de bestiari, una desena de rèpliques i 15.000 restauracions d’elements d’imatgeria festiva ja existents. Tota una indústria que va tenir la seva època d’or als anys 80 i principis dels 90, quan Catalunya es va convertir en un referent europeu i mundial en la construcció d’imatgeria festiva, per qualitat i varietat. I és aquest patrimoni el que està en perill si no hi ha un relleu generacional potent. Actualment la FAAOC té registrats una vintena de professionals que es dediquen a la construcció i restauració de gegants, capgrossos, bèsties i altres elements festius. Però només 3 professionals són menors de 35 anys. La majoria dels professionals actuals han estudiat en escoles d’art i són autodidactes a l’hora de fer imatgeria festiva. Alguns d’aquests professionals també han après en el taller d’altres mestres artesans.

Els interessats poden inscriure’s al curs, fent clic aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa