Tornaveu
La gala dels Premis Clavé es converteix en un homenatge a l’esforç i a la passió pel cant coral
Dir que la gala dels Premis Josep Anselm Clavé va ser la gran festa del cant coral pot sonar a tòpic. Però hi ha vegades, com aquesta ocasió, que el tòpic té raó. I és que, després de més d’un any de pandèmia, amb assajos virtuals, de concerts confinats i moltes activitats ajornades, l’esdeveniment, celebrat dissabte 22 a la tarda, recuperava per fi la presencialitat, les actuacions en directe, els aplaudiments del públic i les emocions dels guardonats des de l’escenari. L’acte, que va reunir prop de 300 persones, va voler expressar “la resurrecció del cant coral”.

Els Premis Josep Anselm Clavé són un reconeixement als millors treballs de cant coral presentats l’any passat. A l’edició d’enguany es van atorgar fins a quinze premis (entre un total de 85 finalistes), senyal clar que durant l’any 2020 el cant coral no es va aturar malgrat la pandèmia i que les entitats es van saber reinventar per seguir fent activitats.

La gran guanyadora del certamen va ser Cervera, que es va endur tres dels màxims guardons per tres projectes de la capital de la Segarra. El Conservatori de Cervera va rebre el Premi del jurat a la millor producció-espectacle en vídeo per Tot anirà bé –fruit del treball dels alumnes de l’aula d’improvisació del centre–, mentre que el públic va premiar L’Espill Encantat de Jaume Ferran, una cantata de nova creació amb música també de Jordi Castellà com a millor espectacle en directe.

A més, la cantata de celebració del 50è aniversari de la Coral Infantil Nova Cervera, La corona de coloms, amb música de Jordi Castellà i lletra de Narcís Turull, va ser premiada com a millor composició.

Quinze premis i més de 80 nominats

També van recollir premis el Cor Madrigal, a la trajectòria; la Federació Catalana d’Entitats Corals (per El Pessebre 2020), el Cor Francesc Valls (per El Cant de la Sibil·la) o Produccions Abadia Montserrat (per Cum Silentio, amb el Cor Cererols, millor enregistrament), o l’Esbart Català de Dansaires, per la producció A plaça!, que estrenava la categoria de millor espectacle no coral.

El moment més emotiu el va protagonitzar el mestre Manel Cabero, qui va recollir el guardó a la trajectòria. Amb 95 anys, el director i fundador del cor Madrigal va adreçar-se als seus “col·legues” a viure la passió per “l’art coral”.

A més dels guardonats, tots els nominats, 85 en total, van rebre una menció d’honor. En nom de tots ells va parlar Anna Roqué, directora del Cor Carlit, qui va posar en valor la gran feina feta pels professionals i les entitats, tant de cant coral com de cultura popular en el seu conjunt, per tirar endavant les activitats.

Cant coral per a l’ànima

La presidenta del Moviment Coral Català, Mercè Cano, va destacar l’esforç que han fet durant la pandèmia les entitats perquè el cant coral no s’aturés i fos una activitat segura, i va recordar que “els cantaires necessiten el cant perquè els ompli l’ànima”. Per la seva banda, el president de la Federació de Cors de Clavé, Bruno Nájera, va voler homenatjar al sector professional en aquest “any molt dolent”, des dels directors fins als tècnics de so, i va assegurar que ara era el moment de la resurrecció del cant coral.

Després de la cerimònia dels premis, es va celebrar una rebuda institucional a la sala noble del castell, amb la tradicional foto de família, en què Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular, va felicitar i encoratjar a tots els assistents a continuar treballant pel cant coral.

La gala va comptar també amb la presència de l’alcalde de Montesquiu, Jaume Romeu, i una àmplia representació de les entitats del cant i de la cultura popular catalanes.

Diada dels Cors de Clavé

La cerimònia es va emmarcar en la diada dels Cors de Clavé, amb la celebració al matí de l’Assemblea General de la federació. A l’acte es van presentar els resultats de la primera fase del projecte Clavé Desconegut, una iniciativa de recuperació de manuscrits musicals del mestre Clavé, i que anticipa el seu bicentenari, l’any 2024. A l’acte, es va obsequiar a totes les corals amb una edició de partitures d’una de les obres recuperades, el conte musical Una fontada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa