Tornaveu
La Festa de Moros i Cristians de Pego. La filà femenina  “Algarades”

Pego és una població de la Marina Alta de vora 11.000 habitants i centre de la vall del mateix nom. Va esdevenir baronia el 1262 gràcies a Pere III, qui la va repoblar de barcelonins.

La seua festa major és la de Moros i Cristians i se celebra la darrera setmana de juny des de fa més de seixanta anys. Hi ha filaes, comparses o cabiles masculines, femenines i mixtes. Del bàndol moro són Al ha gamba Muza, Alaçdracs i Feixucs, d’homes, Beduïnes, de dones, i Aben sahines, Asgarrapets i Coscolls, mixtes. Del bàndol cristià, Inquisidors i Albardins, d’homes, Conqueridores, Arrapades, Templàries i Algarades, de dones, i Almogàvers, mixta.

La seua Junta Central planifica tots els actes: itineraris de desfilades, esdeveniments, “intendència” i multes, que marquen obligacions –actes als que cal anar, deures…– i prohibicions –emborratxar-se o dur ulleres de sol, per exemple. També pren les decisions generals a través de dos representants de cada cabila.
En cada festa hi ha dues filaes capitanes, l’una del bàndol moro i l’altra del cristià, però han pensat reduir-ho a un de sol, a causa de la crisi.

Cada filà té una organització interna pròpia basada en uns estatuts que regulen el seu funcionament. S’hi voten totes les decisions importants i els canvis estatutaris. Es divideixen en grups per tal d’enllestir totes les tasques (elecció de vestuari per a les desfilades, reposició de gel·labes, disseny de samarretes, manteniment de la cabila, beguda, menjar en festes, organització d’esdeveniments a fi de finançar la filà i la cabila, etcètera). Les tasques dins la cabila estan molt ben delimitades i cada any se’n renoven els càrrecs.

No hi ha classisme en aquesta festa, encara que n’hi ha de més tradició històrica que no d’altres, com també de més disposades a gastar-se molts diners, encara que hagen de demanar préstecs al banc. N’hi ha de xicotetes, que ho passen molt malament quan els toca la capitania, i d’altres de més nombroses. Això sí, n’hi ha de molt lluïdes a les desfilades. Cal tenir en compte que el vestuari és cada cop més car. Hi ha filaes que el lloguen i d’altres que el compren o se’l fan.

Ideològicament, hi apareixen marcats tots els partits llevat del PP, que no sol mostrar-hi membres, si més no declarats.

És una festa amb un enorme poder integrador, ja que hi participa gent de tots els àmbits: social, de barris, oficis, ideològic i per sexes. Hom acut perquè li agrada la festa, la música i la història. Al capdavall, tothom pertany a tots els moviments associacionistes pegolins.
Pel que fa als immigrants, aquells que hi arribaren en la postguerra estan totalment integrats; no pas els estrangers, que hi van després de jubilar-se, perquè no han volgut fer-ho abans. De la darrera fornada de forasters que hi ha anat per a treballar, molts s’han vinculat més a la Setmana Santa.

És també una festa molt acollidora, perquè les cabiles són espais oberts, prou més que els casals fallers, on has de pagar per entrar o tenir amics fallers. Les festes són de tot el poble i sols cal pagar 2 euros per persona a fi de finançar-les.

Passem a parlar d’Algarades, filà cristiana de dones. L’hem elegida perquè, encara que no n’és l’única, n’és molt representativa. Naix el 1995, per un grup de dones que participaven com a col·laboradores en una altra. Han passat ja tres capitanies, en 2000, 2006 i 2013.

Conxa del Ruste, la seua presidenta, és secretària territorial d’Indústria a la Conselleria d’Indústria, Economia i Ocupació d’Alacant, així com portaveu del grup municipal Bloc-Compromís de Pego.

Les sòcies es reuneixen mensualment, però a partir de maig ho fan setmanalment. N’hi ha de dos tipus, les fixes i les col·laboradores, per una qüestió d’economia, espai i complexitat. Les segones s’hi integren en la setmana de festes. Així, passen de ser-ne quaranta-cinc a seixanta-cinc.

A Alcoi, el model de la festa per excel·lència, no acaben d’entendre que hi haja filaes de dones, ja que hi està prohibit. En algunes altres viles com la de Dénia va haver-hi problemes però s’han resolt.

Quant al nom de les filaes, algunes juguen amb fonemes que recorden l’àrab, però amb significats valencians. En el cas d’Algarades, les seues fundadores pensaren en un nom guerrer que fos senzill però amb connotacions històriques. Significa “incursions nocturnes en el bàndol contrari” i això s’adiu amb l’aspecte lúdic de la festa.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junta Central Moros i Cristians de Pego a desembre 02, 2013 | 18:11
    Junta Central Moros i Cristians de Pego desembre 02, 2013 | 18:11
    Estimats amics: Com a membre de la junta de la festa de moros i cristians de la vila de Pego, em veig obligat a comentar aquest article. La meua opinió és que la persona que ha escrit l’anomena’t article no s’ha documentat el suficient per a poder escriure un article sobre les festes ni sobre el caràcter dels pegolins. Em sent decebut, perquè al mateix temps que m´alegra que s’anomena el meu poble i les festes que porte dins del cor, no m´agrada la manera que han estat exposades; crec que l´articulista si haguera parlat amb qualsevol membre de la junta amb una mica de veterania dins aquesta festa ho podria haver expressat molt millor.
  2. Icona del comentari de: pepa úbeda a desembre 02, 2013 | 20:22
    pepa úbeda desembre 02, 2013 | 20:22
    Benvolgut o benvolguda membre de la Junta Central de Moros i Cristians de Pego. Sent no poder adreçar-me a vostè amb el seu nom perquè no l'ha deixat escrit. És la segona vegada que parle sobre Pego, població que trobe emblemática da la seua comarca, a TORNAVEU. La primera vegada va ser per parlar del Tir i Arrossegament de Pego. I ho vaig fer amb la documentació que em va facitlitar el seu president. A continuació, vaig acudir a la senyora CONXA DEL RUSTE, a qui supose que vostè deu conèixer pel que representa dins la "filà" de la qual parle al final. I també perquè crec recordar que és la representant d'un partit polític al poble. El meu únic error, que ho ha estat de transcripció, és haver-ne dit que era la presidenta. Pel que fa a la resta d'informacions que facilite, m'han vingut d'ella i d'altres persones -mares, filles i nétes de Pego (o potser d'arrels molt més antigues)- que estigueren parlant-me de la seua festa més de dues hores (pel cap baix). Si m'han informat malament, és perquè no deuen saber massa del seu propi poble (si he d'atendre a les seues paraules). Així doncs, en tot cas, adreces vostè a la senyora CONXA DEL RUSTE i diga-li que no deu tenir massa idea de la festa, ja que va ser ella una de les meues informants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa