Les Terres de l’Ebre són un territori de cruïlla i és per això que per segon any consecutiu a La Sénia s’hi han trobat 14 col·lectius, entre entitats i escoles de ball d’arreu de Catalunya, el País Valencià i Aragó, enguany amb l’eix vertebrador de la dansa. El festival, organitzat per l’Agrupació Musical Senienca, el Centre d’Estudis Seniencs i l’Institut Ramon Muntaner, va comptar amb tallers, taules rodones i espai per a les actuacions de les entitats.

El dissabte la Casa de Cultura de la Sénia el dissabte va acollir la conferència Música i dansa en la cruïlla, a càrrec de Raül Sanchis, investigador en música i dansa d’arrel popular. Tot seguit es va realitzar un espai d’intercanvi entre els participants, les propostes i reflexions dels quals es van posar en comú en una taula rodona. Les intervencions dels assistents van girar en torn a dos temes: la introducció de la dansa a l’escola i les relacions entre tradició i modernitat. D’una banda, es va fer evident la preocupació que la dansa no es presenti com una assignatura, amb el rebuig que això pot comportar als escolars. “Cal procurar un bon encaix de la introducció de la dansa en la formació reglada, que hauria de ser una eina instrumental, més que no pas una assignatura reglada. La dansa s’ha de fomentar des la llibertat i el gaudi”, considera Elena Espuny, coordinadora del festival per part de l’Institut Ramon Muntaner.

D’altra banda, es va reflexionar sobre la recuperació dels balls tradicionals i la modernitat. Sovint molts balls han quedat oblidats i és a través d’anys de recerca que es recuperen antigues danses. “La investigació és enriquidora, però mai ha de ser un fre, sinó un motor que ens faci sortir a les places a ballar. Cal estudiar amb rigor, però no podem estar deu anys sense ballar a l’espera de trobar les arrels d’una dansa”, matisa Espuny, que resumeix el sentit majoritari: “La dansa és una manifestació popular i de la mateixa manera que actualment ja no està vinculada a la collita o als rituals d’enterrament com abans, cal deixar que s’adapti als nous temps, buscant els vincles amb el públic”.

La jornada del dissabte es va completar amb un taller a càrrec dels ballarins Maria Antònia Pujol i Jordi Rubió i una roda d’experiències amb la participació de les entitats convidades. Algunes van oferir actuacions, com la Casa Andalusia de la Sénia, que va fer una demostració de la recuperada jota de la Sénia.

Precisament, la jota va ser la protagonista de la jornada del diumenge amb dos tallers al Pavelló Esportiu Municipal: un de jota cantada i un de ballada. Per la tarda la jornada va continuar al pati del col·legi Marcel·lí Domingo, amb les actuacions, entre d’altres, del Grup de Jota de Traiguera o el Grup de Jota de Benifallet, amb música a càrrec de la Banda de Música de Benissanet. El final de festa es va obrir a la participació de tots els assistents. Unes 500 persones van assistir entre matí i tarda, cosa que demostra l’acceptació popular d’aquest ball a les Terres de l’Ebre.

Dins el marc d’aquesta segona edició del festival de Músiques en Terres de Cruïlla a la Casa de Cultura de la Sénia es van inaugurar les exposicions Esbart Català de Dansaires 1908-2008: cent anys d’història, i Melodies del Silenci, a càrrec d’Arraïls, col·lectiu d’artistes del Matarranya, que es podran visitar fins a finals del mes de novembre. A més, el 22 de novembre, la Casa de Cultura de la Sénia, a les 19h, acollirà el debat Músiques per a banda als territoris de Cruïlla, amb la presència de la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa