Tornaveu
La cultura popular amb les festes de la Mercè 2013

El gruix de les colles falconeres de Catalunya es concentraren dissabte, 21 de setembre, a les 16h a la Plaça de les Beates de Barcelona amb motiu de la 12a Trobada Nacional de Colles de Falcons de Catalunya. Una desena de colles participaren a les dues cercaviles previstes per a les 17h (a La Virreina i a La Catedral) i oferiren al públic assistent tres figures cadascuna. A les 18h es congregaren totes per actuar a la Plaça Catalunya.

Entre les colles participants, no hi faltaren els Falcons de Barcelona que aquest any celebren el seu desè any de vida. Per commemorar aquesta efemèride, la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat ha editat el llibre 10 anys de Falcons de Barcelona. L’acte de presentació es va fer el passat 18 de setembre a la Casa dels Entremesos a càrrec de Pere Rovira, president de la colla, i Raimon Cervera, coordinador de l’obra i autor dels textos.

Per la seva banda, la Federació de Cors de Clavé organitzà el tradicional concert de cant coral de la Mercè el diumenge, 22 de setembre, a les 18h a la Plaça de la Catedral. Hi participaren la coral La Intimitat de Gelida, la Talia de Sabadell, l’Estrella Daurada de Sabadell, La Clavellina de Torreferrera i la Lira de Sant Cugat.

Més mostres de cultura popular

Per la seva banda, 8 esbarts dansaires de Barcelona actuaren els dies 21, 22 i 23 de setembre a l’Espai de Dansa del Parc de la Ciutadella en un espectacle que evoca l’any 1714 i que s’inclou en els actes d’inici del Tricentenari. Hi participaren Ballets de Catalunya, Esbart Català de Dansaires, Esbart Ciutat Comtal, Esbart Gaudí, Esbart Joventut Nostra, Esbart Maragall, Esbart Sant Jordi i Esbart Sant Martí.

Pels amants del bestiari festiu, tant el Palau de la Virreina com al vestíbul de l’Ajuntament de Barcelona s’hi pogueren veure diferents mostres del seguici festiu de la ciutat: Gat Sirius del Poble Sec, Pitu de Sants, Banyut i Ullals, Drac Fogonet de Cabronets del Nord, Barrufafoc de l’escola Barrufet, Bretolàs de Sant Andreu, Estarrufadet del Poble Nou, Arpella del Barri Gòtic, entre molts d’altres.

La XIII Mostra de Gegants de Barcelona romangué oberta fins al 22 de setembre al Museu Marítim de Barcelona, on no només es pogueren contemplar els capgrossos de la ciutat, sinó també figuretes en miniatura dels gegants de tota Catalunya.

La festa comptà també amb el seguici festiu d’obertura de festes, les habituals galejades de trabucaires i l’espectacle de diables i dimonis ‘La porta de l’infern’ que marca l’inici del Correfoc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Rosa M. Provencio a octubre 14, 2013 | 10:12
    Rosa M. Provencio octubre 14, 2013 | 10:12
    Les puntaires també van participar en les festes mercedàries: 400 van estar treballant al passeig de Sant Joan. Es reprèn així el bon costum de ser presents a Barcelona dins les festes de la Mercè. Els actes festius s'han distribuït per tota la ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa