Tornaveu
La cultura popular a la Via Catalana

La cadena humana de l’11 de Setembre és una expressió pura dels valors d’una societat civil democràtica i inclusiva com la catalana. La cultura popular és una part essencial del país, tant per les persones que hi participen com per l’imaginari cultural associat. Per aquest motiu, a la Via Catalana també hi haurà gegants, gegantons, dracs i víbries d’arreu del país, en una mostra explícita del suport del sector de la cultura popular catalana al procés independentista. A més a més de la imatgeria festiva, castellers i sardanistes també tenen reservats trams específics de la Via Catalana per mostrar-hi el seu compromís amb la llibertat del país.

Concretament, els gegants i les colles geganteres tenen reservat el tram 343 de la Via Catalana, a la N-340 a l’alçada d’Avinyonet del Penedès (l’Alt Penedès). Una de les responsables de coordinar el tram, Marta Plans, ha explicat al diari digital de cultura popular La Flama que la mescla “d’un dels elements més destacats de la nostra cultura popular, els gegants”, conjuntament amb les vinyes del Penedès i amb Montserrat de fons, contribuirà a “transmetre una imatge que segur que quedarà fixada a la retina de milers de persones”. En aquest tram 343 també s’hi concentraran d’altres tipus de mostres de cultura popular, sobretot del Penedès, com el Ball de Figuetaires, el Ball de Gitanes, el Ball de l’Àliga, colles de falcons, els Diables de Vilafranca i el drac Saxot de Sant Cugat, entre d’altres.

El sardanisme també tindrà uns trams específics per a expressar-se: del 571 al 574, prop de Caldes de Malavella (la Selva), a la sortida de l’Eix Transversal. Com explica La Flama, al llarg de dos quilòmetres, uns 2.000 sardanistes lluiran unes lletres de gran format on s’hi llegirà Sardanes for the independence, especialment pensades perquè les avionetes i helicòpters que enregistrin la cadena des de l’aire les puguin captar. Els castellers es concentraran a Roda de Berà (el Tarragonès). L’organització preveu que les diverses colles participants alcin pilars just a les 17.14h, en una “cadena humana de pilars” que pot convertir-se en una potent imatge visual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa