Els gegants de ciutat de Lleida i els capgrossos -o “cabeçudos”, com ells diuen- ja tenen casa pròpia.
Feia temps que la Paeria estudiava la possibilitat de crear un espai on reunir la col·lecció de la comparseria municipal, amb la voluntat de que fos un espai de custòdia i exhibició dels elements festius municipals i oferir-lo com un centre de difusió pedagògica i de divulgació del fet festiu lleidatà, que finalment s’ha fet realitat amb la inauguració de la “Casa dels Gegants”.
La casa es va inaugurar el passat dia 26 d’abril, en el marc de la Diada de la Cultura Popular i Tradicional lleidatana, amb la presència de les primeres autoritats locals, representants de l’estament cultural i membres de les entitats de cultura popular i tradicional així com del món geganter, sota la vigilància del popular “Lo Marraco”, que restava plantat davant de la porta principal, d’aquest nou espai ubicat a la seu de la regidoria de cultura (l’antic IMAC), i que a partir d’ara es podrà visitar diàriament i de forma gratuïta.
Essent les cinc de la tarda, els Castellers de Lleida van aixecar dos pilars de quatre, que van donar pas al descobriment de la placa commemorativa de la inauguració i a unes paraules a càrrec del Paer en Cap, el senyor Àngel Ros, i a continuació es va poder accedir a les dependències.
Un cop a l’interior, a la planta d’entrada ens trobem amb els 12 gegants de la ciutat: els faraons, els xinesos, els moros, els reis, els gegantons, i una de les parelles de gegants més antigues de Catalunya, en Marc Antoni i Cleopatra, que l’any vinent commemoraran el seu 175è aniversari; mentre que el soterrani està dedicat als 11 capgrossos, els cavallets, a les trampes municipals, el penó, juntament amb els vestits dels heralds, signífers, pregoner i timbaler, a la festa major, el ball de “bastonets”, el ball de moros i cristians, i la moixiganga. I a les escales ens trobem amb els marraquets (capgrossos que acompanyen a Lo Marraco), així com diversos elements de la cartelleria de les festes lleidatanes, que majoritàriament reprodueixen les figures dels gegants. Tots els elements de la mostra van acompanyats de diferents cartells explicatius amb les dades dels elements exposats, així com també trobem plafons informatius i fotografies antigues i actuals sobre la festa major. Lo Marraco, degut a la seva envergadura física no resta present corpòriament a l’espai expositiu, però si que disposa d’un gran cartell informatiu i gràfic.
Sempre es positiva la inauguració d’aquests espais, i per això donem la benvinguda a aquesta nova casa dels entremesos, però sabem de la gran riquesa de la imatgeria festiva de la ciutat de Lleida, distribuïda pels seus barris i entitats, tal i com ho demostren les entitats que donen vida a aquests elements, i per això vàrem trobar a faltar un espai dedicat –encara que fos de passada–, a la resta de la imatgeria lleidatana. Potser la nova casa no donava més espai per contenir-los, però esperem que això sigui l’inici d’un camí que porti a la creació d’altres cases distribuïdes pels barris o districtes de la ciutat, on hostatjar la resta de la imatgeria festiva, i on les entitats puguin desenvolupar les seves activitats i fer difusió cultural, pedagògica i turística.