Tornaveu
La Baula, una experiència cooperativa d'ateneu

Neix com un espai de trobada d’entitats i col·lectius socials de Lleida que vulguin desenvolupar activitats destinades a transformar la vida social, cultural i econòmica de la ciutat. És La Baula, un projecte d’ateneu cooperatiu que s’ha posat en marxa a la capital de Ponent, que ha obert portes al carrer del Nord. Un dels punts d’atracció per obrir-se a tota la ciutat és el restaurant gestionat per La Cuina del Comú, que ofereix productes de proximitat, però també un espai ampli per fer-hi reunions, assemblees, xerrades, exposicions i tallers.

Els seus impulsors remarquen que es tracta d’un projecte inclusiu i obert a tothom, així com un espai de trobada d’entitats i col·lectius socials que tinguin algun projecte per millorar Lleida. La idea de La Baula va néixer el 2014 del projecte del Casal Independentista Ocell Negre i de la Maranya, i avui ja compta amb una cinquantena de socis, amb la intenció que el nombre de socis cooperatius creixi en les properes setmanes. Si bé La Baula serà un punt de trobada i acollida d’entitats, els seus impulsors volen que acabi essent el centre neuràlgic de la dinamització cultural i social que vagi molt més enllà de les pròpies entitats.

Per finançar el projecte, es compta amb els beneficis que ha de donar el bar restaurant, que ofereix menús diaris, i també amb les quotes que paguen els socis, perquè la idea és no haver de dependre de subvencions institucionals. A més, també ofereix flexibilitat d’horaris per a les entitats que necessitin el local, perquè sovint els locals de l’ajuntament tanquen a les nou i moltes entitats es reuneixen més tard. Els seus impulsors asseguren que La Baula recull l’herència dels Ateneus i els casals populars independentistes dels Països Catalans, i com a tal, promouran i defensaran activitats amb contingut feminista, ecologista, assembleari, antifeixista, transversal i anticapitalista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa