Tornaveu
La bandera republicana provoca desconcert

Les banderes de les pàtries no canvien, o no haurien de ser substituïdes per canvis polítics o socials de les nacions. La de la franja morada representa l’opció espanyola republicana i si ens remuntem als darrers temps de la seva utilització, representava tics de llibertat en un clima de guerra civil que no propiciava la pau ciutadana. La que la majoria d’espanyols han acceptat ara, sense alguns afegits de la dictadura, és la monàrquica que va reimposar Franco en dissoldre la República espanyola. Total, representen el mateix: Espanya. Amb un mínim de cultura n’hi ha prou per veure que clarament que ni la “roja y gualda” ni la “roja y morada” són les de la nostra nació catalana. Tampoc no m’agradaria que diferències socials o d’altra mena se signifiquessin en senyeres vàries. Els matisos, si calen, poden ser representats en altres banderes representatives de les diferents ideologies democràtiques. Tampoc tinc clar que el Barça utilitzi la de Catalunya per a les samarretes, tot i acceptar que la nostra situació especial en el món ho pugui fer eventualment convenient. Tampoc no m’agrada guarnir determinades parades amb les nostres ensenyes nacionals, com es fa, per exemple, quan sobre un taulell amb faldilles, que són la senyera, s’ofereixen formatges. Si volem aspirar a alguna cosa hem de començar per respectar i dignificar les nostres ensenyes, com també el tracte adient als nostres representants polítics que representen el nostre País. Tractar de “tu” en públic el President de la Generalitat és una manca de respecte, no ja a la persona que ocupa el càrrec sinó a tot el País que representa.

Penso que els pocs catalans que llueixen la bandera republicana espanyola tenen uns sentiments distorsionats per la història i la realitat de l’Estat. Cal, en totes les nostres accions, fer un discerniment de què és cada cosa i de què representa. I després exercir la llibertat que està per damunt de totes les banderes, sabent, però, que la quadribarrada és la representació de Catalunya i la vermella/morada és una de les d’Espanya. Per a molts catalans, el plet essencial que tenim és amb Espanya i totes les seves ensenyes. La gent que va amb la republicana espanyola o la que sigui hi tenen tot el dret i tenen tots els meus respectes, si és que tenen clara la seva significació. I dic això perquè tinc la sensació que no tothom viu el moment històric de Catalunya de la mateixa manera i per tant és bo clarificar adhesions patriòtiques. I més ara que hi pot haver confusió per la distorsió històrica i la llarga coacció espanyola soferta i per tant hem de ser més escrupolosos que mai. Accepto sense problemes qualsevol signe d’identitat patriòtica o política però demanaria als que llueixin certes ensenyes que ho facin essent-ne conscients i coneixent la importància de cada cosa i moment i que sàpiguen distingir bé les que representen posicions democràtiques de les que no.

Els països petits i intervinguts des de fa segles tenen tendència a menysvalorar la pròpia identitat. I tot és vàlid si passa per la democràcia, però la banalitat nacional dels signes propis no va enlloc i cal discernir molt bé el que representa cada símbol.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: David a setembre 10, 2013 | 13:49
    David setembre 10, 2013 | 13:49
    El morat, a més, és el color del penó de Castella. O sigui que, ben mirat, és més "catalana" la bandera borbònica (no tinc gaire clar que sigui realment l'espanyola sinó la del monarca) que no la republicana. També vull assenyalar que els primers que canvien la bandera per haver canviat de règim són els republicans francesos.
  2. Icona del comentari de: Joan a setembre 20, 2013 | 09:39
    Joan setembre 20, 2013 | 09:39
    Aquest article és un despropòsit de principi a final. Hi ha molts règims, moltíssims que han canviat la bandera en canviar de règim. França mateix, com indica l'altre comentari en una onada, al segle XIX que van canviar la majoria d'ensenyes europees. També ho van fer la URSS i Xina al segle XX juntament amb molts països descolonitzats. Açò era més normal que passés en països on la bandera no representava la "nació" sinó la dinastia monàrquica. I a Espanya, la 1a república va fer el mateix que els seus homòlegs europeus car la roja i gualda era la bandera borbònica (abans Espanya no tenia bandera, normal, ja que no existia com a ens polític) creada per Carles III (copiant la bandera marítima catalana, per cert). Sobre els catalans que onegen la "tricolor" (com es coneix popularment) doncs j, encara que no ho faça, crec que en tenen tot el dret. Al final eixa bandera representa una "altra espanya" amb la que potser sí seria possible conviure (si existira, clar). Molts catalans no volem la independència per "adhesió patriòtica" sinó per convicció democràtica i més valdria entendre açò si no ens volem trobar amb una derrota en la futura consulta. Sobre el tema de la quadribarrada en les parades dels formatges, ja reconec que sobre gustos no hi ha res escrit. Aquesta és una pràctica molt habitual en alguns països i molt mal vista en d'altres.
  3. Icona del comentari de: Manel a setembre 20, 2013 | 09:49
    Manel setembre 20, 2013 | 09:49
    Els meus avis van anar a la guerra per defensar la bandera republicana i, alhora, la senyera. Em sembla que ets tu qui està confús i s'hauria d'aclarir les idees, perquè dir que la "roja y morada" i la "roja y gualda" representen el mateix és un insult a tots els catalans i espanyols que van morir defensant la democràcia a la Guerra Civil. Menys lliçons i més respecte per la democràcia i la llibertat, que és el que estem buscant els catalans avui i fa 75 anys, amb la diferència que nosaltres no ens hi haurem de jugar la vida (esperem).
  4. Icona del comentari de: Ferran López a setembre 20, 2013 | 12:28
    Ferran López setembre 20, 2013 | 12:28
    També la meva família va lluitar per aquesta bandera. I què? La tricolor espanyola és la bandera d'una hipotètica Espanya moderna i democràtica. En termes nacionals espanyols mereix aplaudiment, perquè simbolitza un passat més digne i l'esperança d'un futur progressista. Però és una bandera nacional d'Espanya. Ara i aquí, als Països Catalans, enarborar-la és fer espanyolisme; és reivindicar el conjunt de l'Estat espanyol com a nació, i el Principat (o el País Valencià, etc.) com a regió espanyola. Així de simple. Altra cosa és que ens mereixi respecte com a veritable bandera d'una nació estrangera. Però no és pas la nostra.
  5. Icona del comentari de: quimi a setembre 20, 2013 | 12:34
    quimi setembre 20, 2013 | 12:34
    #3 No entenc aquesta mena de contesta contra aquest article, en el qual defensa que qualsevol ensenya s'hauria de dur des del coneixement que representa, cal recordar dels conflictes que va tenir la Generalitat i els molts honorables Presidents d'aquesta en l'època republicana, que per part d'Escanya, Republicana és malfiava del govern català. Per tant, tant la bandera escanyola republicana o com l'actual la monarquica, totes dues representen el que representen, i són Escanya, com totes les banderes que hi hagut a França també representen França, en perjudici de catalans, bretons, bascos, occitans, i d'altres... Per tant, et faig una pregunta, què és millor un escanyol de dretes o un d'esquerres? Pots triar entre el PSOE o el PP? en el nostre territori, ha estat una clara victima el País Valencià, tant d'un partit com de l'altre. en conclusió, Entenc que aquest article, defensa que la quatribarrada representa a Catalunya, i les banderes espanyoles tant monarquiques com republicanes, tenint en compte que la monarquica no la va inventar en Franco, si nó que ja existia, representen un país que no és el nostre, què és Espanya. Per cert els meus avis i familiars seus, també van lluitar en la Guerra Civil, al bàndol republicà, i no ho van fer mai per Escanya, ja que ells lluitaven per Catalunya, el seu país i prou.
  6. Icona del comentari de: Maria a setembre 20, 2013 | 12:48
    Maria setembre 20, 2013 | 12:48
    Molt bon article! Sí senyor! Aquesta mena d'articles són molt convenients a fi que surtin a relluir tota la mà d'espanyolistes camuflats de catalanitat, com són per exemple els comentaristes Joan i Manel. Malauradament masses n'hi ha d'aquests; cosa lògica si sabem que la ideologia de la classe social dominant (l'espanyolisme, entre d'altres) és la ideologia dominant. Manel, aquest és el drama: que no t'hi hauràs de jugar la vida. Ben igual que els espanyols que van atiar milers de catalans (entre els quals entenc que hi havia familiars teus) a morir per Espanya, a lluita als deserts dels Monegros i altres zones absurdes de defensar que només varen servir per matar catalans, mentre els espanyols se la campaven de la mà dels republicans (espanyols), per la seva colònia principal: Catalunya. El drama és defensar els vostres botxins. Que trist! Ja ho deia Joan Fuster, que la cosa més semblant que hi ha a un espanyol de dretes, és un espanyol d'esquerres. I ho pots amanir amb aquella altra VERITAT que diu que és espanyol qui no pot ser una altra cosa. Ja sabem que vosaltres i tants d'altres que éreu de fet a la cadena humana, sou dels que us tremolen les cames només de pensar que algú defensa que no es parli el castellà a Catalunya. Bé, de fet probablement ni tan sols us ha passat mai pel cap que algú pugui defensar això, tan enfeinats com esteu a defensar els espanyols. Per això la gent així mai podreu entendre els catalans normals, no colonitzats de ment, doncs, que diuen coses com les que diu Enric Cirici. Només una cosa jo sí que li apuntaria a l'autor de l'article, que sí que encara li denota certa concepció inconscient de Catalunya com a colònia, i és aquesta moda de dir que Catalunya és un país petit. Un país amb més de 12 milions d'habitants, com Catalunya, no és petit: més aviat és el 9è país més gran de la Unió Europea, ara que si no n'hem de formar part, potser tant és... Però de país petit, res... I Això va per en Llach, també... No passaria pas res que fos petit... Però si és gros, queè voleu que hi faci?
  7. Icona del comentari de: Manel a setembre 20, 2013 | 15:26
    Manel setembre 20, 2013 | 15:26
    #6 Havia d'arribar qui donés lliçons de catalanitat i espanyolitat: tu ets català, tu ets espanyol, tu estàs colonitzat, bla bla bla. Per cert, m'agradaria que em donessis la referència de la citació que atribueixes a en Fuster. En tot cas, com tot aforisme, és fàcilment intercanviable: no hi ha res que s'assembli més a un catalanista de dretes que un espanyolista de dretes. I heus aquí el fons de la qüestió: tots aquests convergents que ara fan volar l'estelada són els que ben ràpidament van canviar de jaqueta quan els franquistes van entrar per la Diagonal i van alçar el braç. Apa, bon vent!
  8. Icona del comentari de: Hug a setembre 20, 2013 | 16:22
    Hug setembre 20, 2013 | 16:22
    Un artícle interessant. No entenc que alguns es posin a la defensiva... segurament és gent que no sap en realitat què significa la bandera republicana o, encara pitjor, la identifiquen amb pensaments i idees personals que poc o res tenen a veure amb la realitat. La bandera espanyola republicana és un símbol territorial, tant territorialista i identitària com ho pot ser l'actual "rojigualda". La diferència rau en que una és monàrquica (cap d'estat vitalici i hereditari) i l'altre republicana (cap d'estat elegit per sufragi universal). També hem de recordar que la II República suspengué l'autonomia catalana, envià l'exèrcit a Barcelona i tancà a la presó el govern de la Generalitat per posar en risc la unitat territorial de l'estat. Voler una Espanya republicana és perfectament legítim i respectable, però obviament a mi no m'hi trobaran pas en aquesta lluita, però tampoc m'hi oposaré. L'estelada, per cert, també és una bandera republicana. Una bandera de lluita per construir una República Catalana. I el que no puc entendre és com un republicà es pot oposar a la construcció (avui més proper que mai) d'una república a Catalunya. No és coherent. Només seria coherent des d'una posició netament nacionalista espanyola semblant a "Abans monàrquica que trencada". Jo només demanaria coherència i memòria històrica.
  9. Icona del comentari de: Pirineus a setembre 20, 2013 | 19:47
    Pirineus setembre 20, 2013 | 19:47
    La bandera republicana espanyola porta el morat que és el color del pendó de Castella. Qui ens va imposar les lleis castellanes en nom d'Espanya va ser el Decret de Nova Planta, encara no derogat. La bandera monàrquica espanyola actual, abans també franquista, no m'agrada, com tampoc la republicana quan es llueixen a Catalunya, perquè trobo que són mostra de la nostra submissió i sotmetiment. Cap de les dues són símbol de llibertat.
  10. Icona del comentari de: Oriol Gil Sanchis a setembre 20, 2013 | 23:31
    Oriol Gil Sanchis setembre 20, 2013 | 23:31
    #6 Ep, que en Llach quan canta al seu "país petit" es refereix a l'Empordà, no pas a Catalunya ¡¡*¡¡

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa