L’àrea d’Història de la Universitat Catalana d’Estiu en aquesta edició s’ha centrat en dos eixos: la commemoració al voltant de l’obra de Jaume Vicens Vives i ‘Democràcia i autodeterminació a l’Europa actual. El coordinador de l’àrea, Jordi Casassas i Ymbert (Universitat de Barcelona) destaca la importància del curs historiogràfic sobre la figura de Vicens Vives, així com la taula rodona en la qual culminà. “La projecció de Vicens Vives, frustada per la seva mort prematura i la vigència i pervivència del seu treball, són ben presents en aquest curs”, explica Casassas.
L’altra proposta ha analitzat la democràcia i l’autodeterminació en el context de l’Europa actual. S’hi ha estudiat, des de les perspectives històriques i politòlogues, com diversos aspectes han confluït en la revitalització de les qüestions nacionals a l’actualitat: els problemes de la globalització, la desafecció democràtica i les dificultats per mantenir estable la societat del benestar.
“Enmig de circumstàncies geopolítiques hi ha realitats que reapareixen insistenment”, assegura Casassas. I centrant-se en Catalunya, destaca el revifament nacional que s’està vivint. “S’han d’analitzar les causes, però amb una certa calma i objectivitat”, assegura alhora que alerta que s’ha de ser prudent per evitar certes frustacions col·lectives.
Així, de cara a les activitats de futur de l’àrea d’Història, Casassas estudia propostes sobre pensament i estratègies polítiques, amb persones de tots els PPCC i la relació i sinergies entre estudiants, professors i entitats d’ensenyament d’història.