Tornaveu
Inauguració de la capella de la Mare de Déu de Montserrat a la catedral de l’Alguer

Dos anys fa, recorria el 50è aniversari de l’arribada a l’Alguer de la imatge de la Mare de Déu de Montserrat, do de l’Abadia i portada a l’Alguer per aquell grup de catalans que a l’agost del 1960 havien donat vida al famós viatge del Retrobament i que ha signat la represa quasi oficial de les relacions de l’Alguer amb les altres terres de llengua catalana.

La devoció a la Mare de Déu de Montserrat era naturalment més antiga i era arribada a l’Alguer al segle XIV amb els catalans al temps de la conquista de Sardenya.

Els lligams de l’Alguer amb la Moreneta, però, havien ja vivit moments de gran significat i d’intensa i emocionant religiositat quan, al 1958, una delegació d’algueresos amb el professor Pasqual Scanu, a nom de tots els algueresos, havia portat i fet donació al santuari montserratí d’una llàntia votiva en plata que representessi tota la ciutat.

La imatge de la Moreneta era estada acollida i exposada a la veneració dels algueresos en la Catedral de Santa Maria i col·locada provisòriament en la capella de Nostra Senyora de les Set Dolors. La restauració del sou retaule ha portat a la necessitat de trobar i donar un distribució definitiva, i amb la major solemnitat possible, a la imatge de la Mare de Déu de Montserrat.

De posar en marxa les iniciatives per a fer possible la concreta realització del projecte se n’han fet càrrec l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu i l’Obra Cultural, que durant 25 anys acomplien al deure de fer present i viva l’Alguer a Montserrat enviant l’oli per a la sua llàntia.

Triar la nova seu en la catedral de l’Alguer és estada quasi una formalitat: a tots és semblat que la solució ideal fossi una de les capelles gòtiques de la part més antiga de Santa Maria.

Als peus de la imatge, col·locada sobre un pedestal fixat a la paret, un altar en llenya amb un preciós frontal del segle XVIII en seda i brodat en fil d’or i plata, recentment restaurat.

Al costat de l’estàtua, són estades posades dues llànties votives, una donada per la comunitat monàstica de Montserrat i l’altra donada per l’Escola d’Alguerès Pasqual Scanu i per l’Obra Cultural de l’Alguer.

Als costats de l’estàtua de la Moreneta són estats col·locats dos escuts en llenya que representen les ensenyes de l’abadia de Montserrat i de la ciutat de l’Alguer, obres realitzades a entall per Antoni Urtis. Per a la inauguració de la nova capella ha estat convidat l’abat de Montserrat, Josep M. Soler, que, com tots somniaven i esperaven, ha acceptat el convit.

Així, el 9 de febrer a la tarda, festa solemne a la catedral de Santa Maria, on el bisbe de l’Alguer-Bosa, Mons. Mauro M. Morfino, davant d’una multitud de fidels que ningú no esperava tan nombrosos, ha presidit una solemne concelebració, a la fi de la qual el pare abat, amb paraules tocants, ha presentat els significats religiosos, humans i culturals de la cerimònia.

Finalment, el mateix pare abat ha inaugurat la nova capella amb la visible emoció de tots els fidels, que s’és feta més intensa i ha tocat l’àpex quan a conclusió de la cerimònia tots han pogut cantar el Virolai, entonat per la Coral de l’Institut Musical Giuseppe Verdi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa