Tornaveu
Il·lustrar la cercavila barcelonina

L’empresa és tan ambiciosa com engrescadora: recollir en una col·lecció il·lustrada totes les colles que participen de la cercavila barcelonina. Grups festius de Barcelona serà possible gràcies al lideratge de l’editorial El Cep i la Nansa, el suport institucional de l’Institut de Cultura de Barcelona i la complicitat dels dos autors que s’han embrancat en aquest projecte inèdit: el reconegut folklorista Xavier Cordomí, i l’il·lustrador JuanolO.

Dimecres 21, El Palau de la Virreina va acollir la presentació del primer volum dels sis que conformaran la sèrie, dedicat a les colles de diables. Entre les discussions sobre l’hora que s’havia convocat l’acte (set de la tarda?, dos quarts de vuit?), regnava un ambient de gran satisfacció. Qui més qui menys fullejava el llibre, i no foren pocs els qui hi identificaren les persones retratades.

Cesca Mestra començà els parlaments agraint la feina de tots els autors i colles de diables que, gràcies a la seva dedicació i ajuda, han fet possible la publicació d’aquest exemplar. Un pas endavant, explicà l’editora d’El Cep i la Nansa, per un projecte que ha apostat decididament per la difusió de la cultura popular. Així ho corroboren les col·leccions Figures de la Festade la qual Grups Festius de Barcelona n’ha recollit les essències— i Cercavila. Mai abans, tanmateix, s’havien atrevit a publicar una recopilació de diables.

Les dificultats tècniques, secundà JuanolO, han estat notables. La majoria de colles realitzen la seva activitat en un context nocturn., i en conseqüència, no és fàcil trobar fotografies on siguin clarament identificables tots els seus estàndards. Haver de presentar il·lustracions completament fidels als originals, i fer-ho en un termini molt ajustat de temps, han convertit el procés de gestació de l’obra en una autèntica aventura.

Com a cloenda, Xavier Cordomí va voler agrair la participació de les colles de diables barcelonines. Gràcies a la seva col·laboració, subratllà, el llibre agrupa tots els conjunts actualment en actiu. En total, 46 fitxes representant 58 colles (adultes i infantils). El director de La Casa dels Entremesos explicà el gran impuls de la colla de diables durant els anys 80, l’estancament relatiu durant la següent dècada, i el revifament que s’ha viscut durant el segle XXI. Cordomí exposà que, a diferència de les colles de primera creació, aquestes prioritzen les activitats de barri a les de ciutat.

El segon volum de la col·lecció Grups Festius de Barcelona, relatiu al Seguici, el Toc d’Inici i altres elements singulars, es publicarà durant les Festes de la Mercè.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa