Tornaveu
Hem de començar a dir les coses pel seu nom

Cada vegada amb més assiduïtat s’escolten una sèrie de veus d’opinadors, polítics i gent semblant que, des de la poltrona d’una gran majoria de mitjans de comunicació, pontifiquen, afirmen i declaren sense rubor i amb una superficialitat repetitiva que raneja al cansament conceptes i opinions estereotipats, acusant el procés sobiranista actual de manca de sensibilitat social, econòmica i cultural. I es queden tan frescos!

S’expressen d’aquesta manera: «És la primera vegada en la història d’aquest país en què el debat identitari va solt, va per lliure, va sense vincular-se al debat social. Els grans períodes de progrés de la història recent catalana vinculen sempre el desenvolupament identitari amb el desenvolupament social, comenci per la Mancomunitat de Prat de la Riba, continuï pel període previ a la Guerra Civil amb el primer estatut i prossegueixi amb la transició democràtica…» Es parla amb una lleugeresa que raneja a la irresponsabilitat.

Aquest és un discurs massa divulgat per persones que o bé no coneixen la realitat del país i prioritzen el protagonisme dels partits polítics sobre la iniciativa social real, empresa pel camí que ara segueix Catalunya (en realitat els partits van darrere del camí emprès per la societat civil i d’aquí vénen, en gran mesura, els problemes interns de manca d’identitat, cohesió i ideologia), o bé esdevé un discurs pervers i intencionat.

Què fa, si no, que les entitats de l’associacionisme cultural català treballin per la cohesió social i plantegin propostes culturals i replantejaments de futur? La tasca cultural socialment compromesa no va per un camí de compromís i d’aportació identitària? I el tercer sector social? No fa plantejaments de més justícia social amb una forta i continuada pressió al govern? Què fa el Cercle Català de Negocis, si no, argumentar i fer propostes de futur des de llur activitat econòmica per un nou model més just de compromís i de creixement? Què fa, si no, l’Assemblea Nacional Catalana que mou sensibilitats diverses amb un exponent ben clar de compromís d’un nou model de societat que promou justícia social des dels drets que sense pausa ens són limitats? Què fa Sobirania i Justícia? No promou la independència de Catalunya tot sensibilitzant la societat catalana sobre la necessitat i la viabilitat del seu assoliment per vies pacífiques i democràtiques? Sobirania i Progrés no treballa d’una manera plural i des de diferents àmbits de la societat catalana que comparteixen la idea que el benestar de la nostra societat depèn de l’assoliment de la sobirania política plena? I la plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, no imprimeixen un caràcter nacional per un reconeixement internacional de la realitat de les entitats esportives? I l’Associació Catalana de Professionals, no proposa un projecte renovat de país, un model de progrés social i la participació de la ciutadania en la vida pública per a contribuir a l’enfortiment del país? No duu a terme jornades d’opinió? No organitza jornades generacionals d’economia?

Això tan sols és una petita mostra d’accions de la societat civil, sense obviar la persona individual que, com a element polític, participa d’una gran proposta d’activitats compromeses amb l’objectiu de renovar i millorar el model social. Sense tot aquest divers aparador, que és la realitat social associativa, no és possible entendre el per què de la gran concentració de persones per la Diada del 2012 o la Via Catalana de l’11 de setembre del 2013.

No és la primera vegada que des de l’editorial de Tornaveu tractem aquest tema. I sempre ho hem fet amb la convicció profunda que el procés que viu actualment Catalunya ha de servir per a tenir un país millor, més cohesionat, més pròsper i participatiu. No es tracta de «canviar cromos»; es tracta d’aprofitar el moment per a avançar com a poble i nació tot fent propostes concretes, sectorials i globals, reforçant la nostra cohesió interna (dins de la globalitat i la diversitat de sensibilitats que tenim).

Als opinadors i polítics anxovats en les seves poltrones i torres d’ivori, els exigim coherència, responsabilitat i propostes que reforcin el que el país —des de la seva societat civil— ja fa des de fa anys, dinàmica que reclama uns canvis que a hores d’ara ni els mateixos partits polítics no han estat capaços d’assumir i que una vegada més fa que la societat vagi per endavant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Isabel a gener 17, 2014 | 15:08
    Isabel gener 17, 2014 | 15:08
    Estic totalment d'acord. Ahir precisament en una xerrada a Sants que era sobre participació ciutadana a la futura República catalana, va sorgir el problema que tenim amb els actuals partits polítics. No només vam per darrera la societat, és pitjor ens posen problemes als ciutadans per avançar. Tenim que pensar en un altre model de partits i ho tenim que fer els ciutadans ja que ells mateixos no son capaços de poder innovar en la política, quan no han estat capaços parlo de la majoria de no veure els canvis que ha fet la societat. Com estan tancats en la seva bombolla, ara prou feina tenen per asumir els canvis. Parlen de regeneració i això vol dir més del mateix i en aquets moments el que cal és innovar que vol dir crear maneres noves de fer política i també de funcionar els partits polítics oberts als ciutadans que també hi puguin participar sense el carnet del partit, sense la sumisió a que estan sotmesos per les directives, sense estrategies pensant només en els vots,etc. Tenim molta feina i els partits s'haurien de posar a disposició dels ciutadans per treballar conjuntament i no el que estan fent ara.
  2. Icona del comentari de: Ramon a gener 17, 2014 | 21:08
    Ramon gener 17, 2014 | 21:08
    Plenament d'acord amb el comentari de la Isabel. Els partits polítics han de servir el poble i no servir-se'n... A mi no m'agrada gens això de "disciplina de partit", que tothom voti allò que manen uns quants, els de la cúpula, gairebé sempre. Amb aquest sistema llastimós, així ens van les coses. Alguns polítics pensen massa en el seu partit i massa poc en el seu poble. Si realment els importés Catalunya i el seu futur, no veuríem les coses que estan passant aquests dies. I encara parlen de coherència, aquells que fan el contrari d'allò que varen escriure al seu programa. Vergonya!
  3. Icona del comentari de: Albert a gener 20, 2014 | 09:45
    Albert gener 20, 2014 | 09:45
    Sí a tot, comparteixo plenament el fil argumental de l'editorial, però tant de bo a les convocatòries de vaga general i de mobilitzacions socials contra les retallades i les injustícies que ha provocat la crisi hi anés tota la gent que treu a passejar l'estelada o a fer una cadena humana l'Onze de Setembre. Aquell dia podrem dir que la causa nacional i la social van de la mà al 100%. Mentrestant, hi ha qui assumeix les dues lluites, i hi ha qui aprofita l'1 de maig per marxar de pont.
  4. Icona del comentari de: Àngels a gener 20, 2014 | 10:52
    Àngels gener 20, 2014 | 10:52
    Completament d'acord! Hi faria però un apunt: no tots els polítics són iguals, ni tots els partits han reaccionat de l amateixa manera. Sortosament, al menys al nostre país, tenim polítics i partits que han sabut estar a l'alçada. Per tant la imatge de il·lustra l'editorial no és gaire afortunada, una mica demagògica. Hem de dir les coses pel seu nom i no posar-ho tot dins del mateix sac.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa