Tornaveu
Ganiveteria Roca, el millor tall de Barcelona

La història de la Ganiveteria Roca comença l’any 1911 quan Ramon Roca, després d’aprendre l’ofici de les “dagues” a la botiga del seu once a Barcelona i per Europa, instal·la en plaça de Sant Josep Oriol un negoci especialitzat en la fabricació artesanal de navalles d’afaitar i bisturís. Es va fer portar de la casa Aubert Duval, de París, una enclusa de ganiveter, la mateixa que avui presideix la botiga, per respondre la demanda dels clients professionals, i va iniciar la importació de peces europees de gran qualitat, guanyant-se una gran popularitat.

El 1916 el propietari, amb una bona intuïció comercial, trasllada la botiga a un nou i l’actual emplaçament, a la plaça del Pi, justament davant de la basílica, amb la intenció d’atraure els nombrosos feligresos que la visitaven.

El mateix Ramon Roca va dibuixar els plànols de la nova botiga, que es va decorar imitant l’estil vienès propi d’establiments estrangers del mateix ram, amb motius geomètrics com ovals, sanefes florals i arcs. En el rètol comercial, escriuen el nom de les tres ciutats europees en les quals Roca s’havia format: Solinge, París, Barcelona.

Després de la mort de Ramon Roca per la grip espanyola, el seu germà Josep va heretar el negoci. Ell i la seva esposa, Caterina Cassola, van mantenir l’activitat comercial però a la vegada comencen a importar productes d’altres llocs d’Europa, entre ells, les coberteries d’acer inoxidable de Suècia, fins ara totalment desconegudes a Espanya.

La guerra civil i el franquisme, amb l’aïllament del règim i l’embargament internacional, van posar fi amb les importacions, i llavors els propietaris decideixen reforçar el taller de reparacions, que funciona fins avui dia.

La família Roca regenta el negoci fins a l’any 2000, quan un grup de ganiveters van agafar-ne les regnes. L’establiment compagina la tradició artesanal, el taller i la venda de productes més moderns i d’encàrrec. La seva oferta és immensa, amb més de 6000 articles: estris per a la cura personal, d’ús domèstic, d’aventura, per al sector hoteler, sanitari o de la confecció i, especialment, de navalles d’afaitar, el producte que els va donar a conèixer. També s’hi poden trobar, per suposat, tisores i ganivets per a esquerrans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa