Aquestes darreres setmanes hem pogut anar seguint com el portal Wikileaks posava en situacions compromeses la majoria d’estats del món. El govern dels Estats Units d’Amèrica considera que les filtracions ocorregudes són molt negatives ja que poden provocar reaccions de rebuig envers el mateix govern i els seus ciutadans i comprometen la seguretat nacional. Què s’ha de fer amb aquesta informació? Prohibir-la en nom d’aquesta seguretat?És veritat que aquestes filtracions tenen i tindran conseqüències negatives, però també n’hi ha de positives. Fa feredat veure amb quina im

punitat alguns governs suposadament democràtics i moguts pels teòricament més alts ideals són capaços de fets i maneres més aviat propis de repúbliques bananeres. Creiem que el portal Wikileaks i la possibilitat que es desenvolupin iniciatives similars tindran un cert efecte dissuasori sobre aquestes pràctiques il·legals i abusives que es perpetuaven durant massa temps a causa de la impunitat imperant. Així, doncs, la qualitat democràtica es pot veure millorada per aquesta neteja, encara que sigui feta en gran públic.

De tota manera, també s’han de considerar les accions i les reaccions que Wikileaks provoca i que, en aquest cas, semblen de totes totes exagerades. D’una banda, el govern americà intentant incriminar Julian Assange, creador de Wikileaks, en altres delictes pressionant fins i tot el govern suec. S’ha arribat fins i tot a l’extrem que un alt càrrec del Canadà ha comentat públicament que Assange hauria de ser assassinat. Però, de la mateixa manera, el grup de hackers informàtics Anonymous ha estat atacant, de manera força indiscriminada, diferents llocs webs acusats de voler boicotejar Wikileaks.

Així, doncs, hem d’esperar que Wikileaks, tot i els problemes de seguretat que pot ocasionar, serveixi per a sanejar la manera de fer d’algunes administracions i per a avançar cap una transparència més gran en els mecanismes d’actuació. Però no seria bo que, en la lluita per a bloquejar i desbloquejar aquest portal, administracions i llibertaris vagin trepitjant els drets més bàsics dels ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa