Som una terra de vins. I des de finals d’agost i fins a mitjans d’octubre, diversos municipis del país s’aboquen a la verema, la collita d’un dels fruits més preuats que serveix de base per a l’elaboració dels diferents tipus de vi. Tot un ritual natural que històricament els veremadors han celebrat a l’inici i al final de la collita de raïm per agrair a la terra la seva generositat. Aquestes celebracions sovint tenen lloc a l’interior de masos i finques i amb caràcter privat, però d’altres s’han col·lectivitzat i popularitzat obrint-se a la resta de vilatans amb l’objectiu de compartir l’alegria de l’inici o la fi del treball al camp. Fins i tot en alguns casos es desenvolupa com una festa destinada a atraure turistes i s’hi poden veure un munt d’actes relacionats amb l’univers de la vinya i el vi. Són les Festes de la Verema, Festes del Most, Festes de la vinya o Festes del Vi, segons la vila que les aculli.

Aquestes festes presenten activitats com ara collites i trepitjades populars de raïms. A Raïmat (Segrià), es fa una veremada en què es recull raïm com es feia tradicionalment, amb els vestits i els estris de l’època, mentre que a Alella (el Maresme) el públic assistent pot participar en la collita de raïm en una vinya especialment preparada. També són habituals les aixafades populars de raïm, una de les activitats de més èxit. Els participants, en parella o en grup, premsen el raïm amb els peus descalços i sovint a l’interior de grans cups fets per a l’ocasió. Les activitats que es realitzen amb la modalitat de concurs consisteixen a competir per veure qui aconsegueix extreure la major quantitat de most. A Verdú (l’Urgell), durant el “Bacus”, la seva festa del vi i la verema, d’aquesta trepitjada de raïm amb els peus en diuen La Piada i els que hi participen, piadors.

En el marc d’aquestes festes, també es fan demostracions de les feines que cal fer abans d’iniciar la verema, com ara la neteja i estovada de les bótes, la construcció de cups o la pesada del raïm amb la romana. En moltes localitats el raïm que s’utilitzarà als diversos actes arriba a la plaça en carros i carruatges engalanats per a l’ocasió i moguts amb l’ajuda de cavalls i mules. En alguns indrets es fa la benedicció del most nou abans de ser tastat. A Pau (l’Alt Empordà) primer es fa la premsada del most nou i després un mossèn el beneeix primer, i ofereix als assistents després.

En moltes localitats s’organitzen balls populars que tenen el seu origen i estructura en les danses que antigament es ballaven per celebrar la fi de les tasques de la collita. Alguns són balls propis de la festa de la verema, com el ‘Ball de la Verema’ de Cubelles (el Garraf), però d’altres treuen els seus balls tradicionals, especialment el ‘Ball de Cercolets’, un tipus de dansa gairebé exclusiu de contrades vinícoles, que té el seu origen en les festes i cerimònies de les veremes i amb el qual es creu que simulava la construcció d’una bóta, que els dansaires feien amb l’entreteixit dels seus cercles.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa