Tornaveu
Espanya cerca el desgast de la moral catalana

No fa falta ser molt intel·ligent per adonar-se de la tàctica que segueix el govern espanyol per desfer l’empenta sobiranista de Catalunya. És de manual deduir que en un temps llarg i indefinit la moral dels catalanistes s’afebleixi. I per aquesta política calen dues coses: un aïllament total econòmic i polític (un estat de setge) en tota regla i no fer cap oferta negociadora de res per despertar la confusió i la inquietud. És a dir que la tàctica consistent davant el remolí nacionalista és fer com aquell que no sent ploure. Imagino que l’esperança espanyola és pensar que aquells, els nacionalistes, ja es barallaran entre ells en veure que el procés no avança. Tot plegat resulta elemental, i si a més s’hi afegeixen atacs de claveguera o s’hi inclouen accions autoritàries per acollonir, la via coercitiva és coberta.

Mentrestant -aprofitant la situació enrarida- tots els aparells de l’Estat fan accions concertades per entorpir o difuminar la catalanitat de zones on ja tenen el poder polític total, una hegemonia basada en el substrat que la divisió social i cultural que la llarga espanyolització d’alguns territoris de llengua catalana ha produït. Tot plegat, una conseqüència lògica de la persistent manca d’identitat política catalana des de temps remots i que ha fet aquests territoris menys resistents a les arbitrarietats polítiques centralitzadores, unes zones en les que la cultura autòctona ha esdevingut minoritària en un context territorial polític més gran i hostil.
Després, per subvertir la catalanitat caldrà ensorrar Catalunya i Barcelona en la desesperança. Una tècnica política eliminadora de la diferència que sembla que compta amb el suport majoritari del poble espanyol. La monarquia espanyola, la república i el franquisme, en això de l’espanyolització han actuat unànimement amb la mateixa determinació. Uns actors que també intervenen en l’ordre internacional, actuen descaradament per temperar remotes simpaties internacionals vers Catalunya. I ho fan, per a més inri, emprant uns mitjans que en part també paguem els catalans.

Contra el que espera una part innocent del poble català, Espanya no pensa fer cap gest de concòrdia sinó més aviat tot el contrari, cerquen la nostra desesperança per produir divisió. “Com més duri la situació major serà la desmoralització”, pensen… Abans condescendien en fer algun gest innocent en la línia franquista de “protección del patrimonio cultural localista” que consistia en gestos tènues provincians -com els que va desenvolupar l’Alcalde Porcioles en ple franquisme i que van derivar en els fets del Palau- però aviat ni això. “Com més negre sigui per a ells el futur, abans abandonaran la deriva nacionalista els catalans”, pensen.

Aquesta política imperialista castellana fa que Espanya porti segles perdent-ho tot. Ni compartir una mateixa llengua no ha servit perquè l’antiga metròpoli mantingui bones relacions amb les seves excolònies. L’observació de la història peninsular tampoc no ajuda a entreveure cap solució constructiva.

Tot plegat és una tàctica destructiva de la nostra identitat, ja que la lentitud amb la que ens movem propicia el despertar de desavinences entre les víctimes. El que no han calculat és que potser per als catalans l’alternativa a la llibertat és primer la submissió i la desaparició després, però que això podria també tenir repercussions en la resta de l’Estat, podria causar la ruïna i una crisi d’identitat espanyola que portés Espanya a l’empobriment moral i material més gran del sud d’Europa.

Això és el que hi ha i el que ens ha de refermar en l’objectiu emancipador, malgrat el desnivell de forces, prou aparentment. El plet entre la llibertat i el sotmetiment acabarà sempre a favor de l’alliberament. El contrari és la mort, potser la de tots, la d’ells també.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jaume I a juny 30, 2013 | 23:43
    Jaume I juny 30, 2013 | 23:43
    Totalment d'acord amb tu!! En el temps que fa que visc per Castella m'hen faig creus del odi vers els catalans que tenen molts d'ells inculcat de mare. Com dius, si no hi fem res desapareixerem com ha poble, de fet aquesta desaparicio ja va comença al endema de la victoria de Franco, al Catanyol que ara parlem nes una prova, nomes cal mirar els pocs escrits que en restan sensers de llavores, per adonarse que cada cop els que la parlem, la parlem amb menys mots de la nostra llengua i mes de la seva, a aquest ritme aviat tot será un recort, espero que no, ja que a la nostra llengua i cultura li ha costat molt arrivar aci. Ara no es pot perdre.
  2. Icona del comentari de: Guillem a juliol 05, 2013 | 14:38
    Guillem juliol 05, 2013 | 14:38
    De fet, armes i morts a banda (i ja veurem si els espanyols no acaben duent a la pràctica les amenaces que dia sí dia també profereixen), no és gaire exagerat dir que ens trobem immersos en una guerra, i la casualitat ha fet que s’escaigui en el 3er aniversari de la Guerra de Successió, amb moltes (les mateixes?) similituds de fons Repassem-ne algunes: hi ha dos bàndols enfrontats a ultrança, un que malda per mantenir les seves “constitucions” (com s’anomenaven ara fa tres segles) i l’altre que va a arrasar en nom de “La Constitución” (molt identificada, ves per on amb la mateixa monarquia que va esclafar els perdedors); hi ha una lluita pels recursos crònica, un escanyament econòmic persistent i planificat (no cal dir que unidireccional); hi ha hagut un període previ d’intents de contemporitzar; hi ha botiflers confessos i inconfessats i, en fi, uns actors internacionals que s’ho miren, probablement amb força més atenció del que sembla. Quant a aquesta qüestió, l’equilibri de poders que tant de mal va fer el 1714 hi és absent, però pesen altres consideracions, algunes favorables als catalans (com una certa consolidació del principi democràtic a Europa, el desprestigi espanyol) i altres en contra, com el possible efecte dòmino; l’escenari d’incertesa que tot canvi provoca i les conseqüències econòmiques (sense Catalunya, Espanya podrà pagar el deute?). Els problemes mal resolts tenen això: que provoquen la repetició de la història. Per als espanyols, però, “resoldre” a hores d’ara el problema catalán, els provoca una incomoditat manifesta perquè només veuen/saben una manera de fer-ho ...
  3. Icona del comentari de: Jaume Marcó a juliol 05, 2013 | 15:19
    Jaume Marcó juliol 05, 2013 | 15:19
    Que facin el que vulguin. Nosaltres soms els que volem l'independència. Ells volen continuar vivint de les colónies, com sempre han fet. Ara tant sols els hi queden, per ordre d'expol·li : Ses Illes, el Principat i el Pais Valèncià. Nosaltres serem tossudament persistents per que ens hi va la vida. Com comprendreu, estem arruinats, persseguits i ens volen matar. Només tenim una sol·lució : CARDAR EL CAMP!!!
  4. Icona del comentari de: Llorenç a setembre 10, 2013 | 19:59
    Llorenç setembre 10, 2013 | 19:59
    Cal saber compaginar la resistència, la desobediéncia, la rebelió activa i la falsa submissió. La seva agressivitat ens omple d'arguments si sabem resistir. En un moment pot-ser calgui fer plantejaments atrevits, sobretot si som prous. Però en cas contrari pot-ser calgui romandre en silenci per a que la bèstia no es fixi en nosaltres. En un moment pot ser cal ser més teòrics i en altres més actius. Mentre en silenci aguantem i anem construïnt o reconstruïnt allò que volem ser. Quan sigui el moment, pot-ser ara, esclatar com un camp de flors en primavera i esperar que no sàpiguen o no els deixin aturar-nos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa