La reestructuració del sistema financer ha tocat de mort moltes caixes d’estalvis. CatalunyaCaixa, Unnim i l’alacantina CAM -ara a mans del Banc Sabadell- van ser intervingudes per l’Estat espanyol a través del FROB, que és qui decidirà no només sobre el futur financer de les entitats intervingudes, sinó també sobre el futur del seu esperit fundacional, el servei a la societat i el territori que les havia vistes nàixer. Perdre l’obra social seria un drama a moltes viles i ciutats, on les caixes encara cobreixen necessitats que no assumeix l’administració pública. El pressupost de l’obra social de les caixes als Països Catalans el 2011 ha estat de 650 milions d’euros. La Caixa, amb 500 milions, suporta totalment el pes d’aquesta àrea, però les accions de CatalunyaCaixa (50 milions), CAM (38), Bancaixa -ara dins de Bankia (36,4), Unnim (15), Sa Nostra -dins de Banca Mare Nostrum (7), Caixa Ontinyent (0,9), Caixa d’Enginyers (0,45) i Caixa Pollença (0,3) és igual d’important pel seu arrelament més directe en un territori concret. A l’espera de saber què passarà exactament el 2012, perquè les dues entitats més grans que queden a l’espera de destí, Unnim i CatalunyaCaixa, que podrien tenir el compte d’obra social a zero si el nou comprador així ho decideix, algunes ciutats ja noten l’efecte de la reestructuració financera. S’han tancat alguns casals, es fan menys exposicions, hi ha menys beques culturals, menys ajudes socials i en definitiva, menys suport als projectes locals en l’àmbit cultural, social, esportiu, científic i formatiu.
El catedràtic d’Economia de la UPF i conseller del Banc d’Espanya Guillem López Casasnovas admet que, “si bé assistim al final de l’obra social tal com la coneixíem fins ara, quan l’economia millori, les fundacions propietàries de les accions dels nous bancs han de poder continuar dotant, sense excuses i amb transparència, la seva obra social, la qual cosa seria un reclam per a recuperar la confiança i les bones maneres de fer de les antigues caixes”. Amb tot, Casasnovas veu molt difícil que es pugui mantenir l’obra social en aquelles entitats on el patrimoni s’ha valorat en zero. I això apunta directament CatalunyaCaixa i Unnim. En aquest cas, “no tenen cap garantia”, dependrà de “la voluntat del FROB, perquè gastar en obra social equival a fer menys beneficis per als contribuents espanyols respecte als beneficiaris de l’obra social d’aquestes dues caixes en els territoris en què se circumscriguin les accions socials”. Pel que fa a la CAM, ara propietat del Sabadell, la seva obra social quedarà reduïda a un àmbit testimonial, tenint en compte que un banc ha de retribuir els seus accionistes, i no pas la societat civil que l’acull. Caixa Laietana, Caixa Penedès, Sa Nostra i Bancaixa formen part de grups financers en què ja fa temps que l’obra social de cadascun dels integrants ha quedat diluïda. En aquest sentit, i de forma progressiva, es produirà el desarrelament definitiu de les seves actuacions en els territoris d’origen.
Unnim assegura vol mantenir ferm el seu compromís amb el territori. Però és conscient que no en té garanties, i alguns projectes de llarg recorregut podrien perillar ja aquest 2012. És el cas, per exemple, del Centre Cultural Unnim, que se singularitza, des de fa 27 anys, per una punta de llança sòlida: programa l’única temporada estable de dansa que hi ha a Catalunya. També manté temporades de música clàssica, d’espectacles familiars, de música actual -els Directes- i, amb el Centre d’Arts Escèniques de Terrassa, de teatre, i acull un complet programa d’exposicions. L’Obra Social d’Unnim organitza el festival de músiques ètniques Unnim Etnival, que ja ha esdevingut un referent nacional ineludible en la seva especialitat malgrat que va néixer fa només set anys. Se celebra a la ciutat de Girona a finals de juny i la majoria dels seus concerts són gratuïts. La caixa comarcal també és el patrocinador principal d’un altre festival de música de referència -el Festival de Blues de Cerdanyola del Vallès- i del certamen europeu de telefilms Zoom Igualada.
Malgrat el panorama dramàtic, encara queden algunes caixes, en el cas del Principat, La Caixa, a les Illes Balears, Caixa Pollença, i al País Valencià, Caixa Ontinyent, que ja han expressat el seu compromís de mantenir l’obra social sense retallades aquest 2012. Són, de moment, supervivents d’una gran trencadissa social.