Tornaveu
Ensenyar sardanes VS. ensenyar a ballar sardanes

Llegint el títol pot semblar un joc de paraules, però no és ben bé així. El que vull és fer una reflexió en veu alta sobre la manera d’ensenyar sardanes.

Quan una entitat organitza un curset de sardanes ho publicita així mateix: “Curset de sardanes” però la veritat és que la majoria de vegades no se segueix al peu de la lletra el títol de l’activitat.

M’explico, normalment en els cursets de sardanes el que es fa és ensenyar només a ballar sardanes i a tot estirar a comptar i a repartir-les, per tant haurien de portar per títol “Curset d’ensenyar a ballar sardanes” ja que simplement s’ensenya la dansa. Crec que hem de començar a canviar la mentalitat, i que consti que hi ha llocs que ja ho fan. Els cursets de sardanes han de ser això: cursets de sardanes on a part de ballar s’ensenya tot allò que té relació amb la sardana: música, actitud, història, manifestacions sardanistes, instruments de la cobla, compositors…

Aprendre sardanes és molt més que el simple fet de ballar, tot i que a vegades als sardanistes ens costa reconèixer-ho. Hem de tenir clar que la sardana sense la música no existiria, en canvi la música sense la dansa sí que existeix, per tant hem de donar cabuda a tots els àmbits sardanistes i no pot ser que quan algú faci un “curset de sardanes” l’acabi sense saber el nom d’algun instrument de la cobla, ni saber qui era Pep Ventura, ni saber el nom d’algun compositor, d’alguna cobla, d’alguna sardana… és a dir, cal fer pedagogia i ampliar els coneixements dels nostres alumnes, tinguin l’edat que tinguin. No em serveix que si fem un curset a infants diguem que són massa petits per aprendre-ho ni tampoc si el curset està adreçat a gent gran que diguem que no estan per històries; cal que cada curset estigui adaptat al nivell dels nostres alumnes. No pot ser que es porti a terme de la mateixa manera un curset per a infants que per a adults; tots tenen les seves pròpies inquietuds i per tant els monitors han de ser prou hàbils per a poder-les satisfer totes.

Quan un alumne acabi el “Curset de sardanes” ha de sortir ben satisfet que ha après altres aspectes relacionats amb la sardana i que no només ha après a ballar. La meva mare sempre em deia que sempre és bo anar-nos-en a dormir havent après alguna cosa més.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Núria a juny 12, 2013 | 00:14
    Núria juny 12, 2013 | 00:14
    Hi ha cursets que ja ho fem tot això, a més de ballar les sardanes divertides, i ballar altres músiques amb "forma sardana". En general qui ha dirigit els cursets cap aquesta banda té assistent, parlant de nens i nenes. A l'Escala fa anys que ho tenim encarat així i cada any fem activitats diferents, per tal de poder integrar tant els que tenen 3 anys com els que en tenen 16. Tal com has dit hi ha pobles que ja es fa, i per sort cada vegada més, però és bo que la gent gran deixi pas a les noves generacions i noves idees, cosa que costa molt de fer entendre. Hi ha moltes maneres divertides de fer estimar la sardana, no cal la forma clàssica que ballar simplement la sardana, per què no podem ballar un pasdoble, o un rock? tot és forma binària, per tant, tot és vàlid. Per què cal puntejar correctement, si estem ballant un rock? Són coses que cal tenir en compte, i sobretot tenir present quin públic tenim. El principal objectiu és que les noves generacions coneguin i estimin la sardana, per tal de començar a fer una mica de renovacions d'edat a les ballades.
  2. Icona del comentari de: Mar a juny 21, 2013 | 23:37
    Mar juny 21, 2013 | 23:37
    Les persones "grans", entenem molt be que hem, no sols de donar pas a noves generacions, si no que ens encanta que sigui així; ja que en el meu poble de Copons fa més de 50 anys que en ballàvem i no de forma clàssiques si no de manera molt divertida. - res nou sota el sol - fèiem cargols, fins a quedar ben lligats d'esquena, amb molta neu, fen l'indi tan com pudíem, però passant-ho fantàsticament be. També concursàvem i respectaven la clàssica sardana antiga que mai passa de moda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa