Tornaveu
Encara una mostra d’autoodi cultural en una emissora pública

Cal denunciar que des de la nostra ràdio pública es permeti a un col·laborador proferir opinions plenes de desdeny cap a la cultura popular que ens defineix com a poble. Oimés quan es tracta d’una col·laboració enregistrada prèviament i no pas fruit de la improvisació, com és l’espai «Factoria Sensible» que s’emet en l’informatiu del vespre. Un dels col·laboradors d’aquest espai, Jordi Llovet, dijous dia 14 de febrer, poc abans de les vuit del vespre, parlava de la ‘tirolització’ dels mitjans públics catalans, referint-se a l’increment de la presència d’expressions d’«identitat catalana» que aquest col·laborador havia detectat sobretot a TV3 d’ençà del darrer Onze de Setembre —paral·lel, doncs, al procés sobiranista a Catalunya—. En concret, aquesta suposada identitat catalana genuïna està representada per «castellers, boletaires, collidors de carxofes, amics dels calçots, traginers, i més coses d’aquest calibre» i deixa en segon terme els aspectes cosmopolites que ens fan presentables al món. Finalment, Llovet diu que un dia «Europa ens acceptarà de més bon grat» si presentem traduccions de Shakespeare, Goethe i Proust que no pas «calçots, bolets i botifarres».

No ens sabem estar de lamentar aquesta actitud —que crèiem eradicada— de ‘cultureta’ d’unes altres èpoques, que no sap veure la riquesa que, com a poble, podem oferir al món, sense que res no sigui incompatible. Que potser no ens podem delir a taula amb les carxofes del Prat o uns ous de reig i, alhora, llegir-nos les traduccions de la Divina Comèdia, l’Odissea o els Evangelis fetes per un intel·lectual de la talla de Joan F. Mira? (Mira, per cert, és un escriptor que també s’interessa per les expressions de cultura popular, com podeu veure a l’entrevista apareguda al núm. 2 de Canemàs, hivern-primavera 2012, ps. 144-153.)

És una bona notícia que als nostres mitjans de comunicació públics i privats apareguin, sense esperit autodestructiu i amb tota naturalitat, expressions de la nostra cultura popular. I d’alguna manera des de Tornaveu i l’Ens de l’Associacionisme Català hi hem contribuït. Tenim la comesa de treballar perquè els catalans no ens avergonyim de ser qui som, de combatre l’autoodi que ens ha tenallat massa temps.

N’hi ha que s’estimarien més que la nostra cultura popular disposés d’un canal temàtic propi i que no interferís en la programació dels canals ‘normals’. Cal dir que això no té sentit, que la cultura popular i tradicional s’ha d’inserir amb fluïdesa pertot. Mentre el flamenc i el jazz sempre han gaudit del favor de la intelligentsia nostrada i dels telenotícies, informatius radiofònics i les pàgines culturals de la premsa escrita en català —amb una carta de naturalesa una mica sorprenent—, la nostra cultura tradicional normalment ha estat víctima de l’actitud vergonyant de força periodistes. Ha costat anys que hi hagués un canvi d’actitud. I ara que se’n comença a veure algun resultat, hi ha algú que ho troba un error. Com si informar d’esdeveniments de cultura tradicional impedís que s’informés de res més. La cultura és un món on hi cap tot, i tot té el seu moment: el Barça, una traducció de Hölderlin, una novel·la de Jesús Montcada o Jaume Cabré, un edifici de Gaudí o Puig i Cadafalch, una sardana d’Enric Morera i una simfonia de Gerhard, una pintura de Joan Miró o un retaule de Jaume Huguet, unes caramelles i uns pastorets, un bon arròs caldós i una garnatxa, una escenografia de Fabià Puigserver i un concert de Jordi Savall, una cobla i unes puntes de coixí… No és lògic que ens haguem de privar de res i és inadmissible que algú ens en vulgui fer avergonyir.

Hi ha tertulians i col·laboradors que no s’entén què fan en una mitjà de comunicació públic català com Catalunya Ràdio. Més valdria que s’esplaiessin opinant en emissores radiofòniques forasteres: si més no, emissor i receptor viurien en harmonia.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere-Joan Pujol Macau a febrer 26, 2013 | 09:10
    Pere-Joan Pujol Macau febrer 26, 2013 | 09:10
    Algunes coses del nostre país, la cultura és una d'elles anirien força millor si es fotesin al carrer alguns dels tertulians habituals en els nostres medis de comunicació. És evident que mentre ens queixem dels càrrecs de cofiança dels partits i governs ningú digui res d'aquest que ja s'han fet de professió tertulians i que sovin opinen de questions de les que no en tenen, parlant clar, ni puta ideia.
  2. Icona del comentari de: Jordi Saura a febrer 27, 2013 | 01:32
    Jordi Saura febrer 27, 2013 | 01:32
    Totalment d'acord amb l'editorial i també amb el comentari d'en Pere-Joan. Per ser més moderns que ningú hem de deixar la nostra cultura tradicional i popular com un drap brut i menystenir-la, i per ser molt i molt tolerants hem de suportar moltes animalades d'aquells que saben de tot però que en realitat ja els voldira veure treballar. Ja n'hi ha prou
  3. Icona del comentari de: Marga a febrer 27, 2013 | 12:11
    Marga febrer 27, 2013 | 12:11
    El sr. Jordi Llovet és un ciutadà dels que anomeno serafins celestials. En conec uns quants d’aquests serafins celestials. De tant voler tocar el cel, perden ses plomes pels aires i fins els flautistes terraquis del concert que estan interpretant una obra humana, es perden entre els pentagrames del llibret. Acostuma a no agradar-los-hi Gaudí i ai las! La Sagrada Família és un pastitx! Encara enyoren el Boccaccio aquell dels anys de les models “progres” i Déu nos en guard d’anar a una costellada, una calçotada o perdre’s entre mig d’una ballada de sardanes! Els agrada anar a París, Roma o Berlín, (ep! Que no nego pas de fer visites arreu del món), però fer goma, com el comú dels catalans per La Rambla Catalunya i no diguem per La Rambla del Poble Nou o de Sant Andreu (Fabra i Puig), seria vist com un fet provincià per la resta de serafins celestials. No saben el que és viure amb normalitat la normal vida de la cultura. Per cert les obres complertes de Goethe, me les va regalar un gran amic de la família de Sant Andreu del Palomar, cap a principis dels anys 60. Tot llegint Pla i a Herman Hesse en aquells anys que també algun serafí celestial nomena “la nit fosca”. Era fosca i tant fosca! No obstant, no ens cal la lluminària serafina per saber el que som i el que volem ser. Per cert, aquest any, com cada any, ja he fet amb els meus amics terrestres, la calçotada!
  4. Icona del comentari de: joan a febrer 27, 2013 | 12:13
    joan febrer 27, 2013 | 12:13
    tranquils, jo soc de verges on aquest home te casa i allà se'l coneix per estar enfrontat amb tota la seva familia, per portar nois joves a casa seva i per tenir diversos retrats de l'iker casillas al frigorífic, Aquests són els pretesos intelectuals d'alta cultura de casa nostra!
  5. Icona del comentari de: Ramon Codinas i Fort a febrer 27, 2013 | 18:58
    Ramon Codinas i Fort febrer 27, 2013 | 18:58
    Jo ho vaig sentir en directe i també em vaig quedar ben perplex. No sabia si m'havia distret i m'havia perdut res, o és que simplement ho havia entès bé i aquest personatge era, com es diu més amunt, el típic "cultureta" encara anclat en un post-modernisme anacrònic i passat de moda, que treu el nas de tant en tant per deixar-ne anar alguna i cridar l'atenció. Per mi però, aquest articulista, -i presuposant bona fè- l'unic que va voler fer és aprofitar un bon altaveu per portar una mica d'aigua cap al seu molí(en aquest cas, el dels traductors), quan diu: "«Europa ens acceptarà de més bon grat» si presentem traduccions de Shakespeare, Goethe i Proust que no pas «calçots, bolets i botifarres»". No ho sé. Potser és que aquest home només estava baix d'autoestima i es va deixar endur per alguna enveja profunda... El que està clar és que va ser del tot desafortunat.
  6. Icona del comentari de: Josep M. Casals a març 01, 2013 | 09:22
    Josep M. Casals març 01, 2013 | 09:22
    Òbviament aquesta persona no està bé del cinquè pis, però tampoc no puc aprovar el comentari de "cal denunciar que des de la nostra ràdio pública es permeti ... etc.". També cal dir NO a la censura.
  7. Icona del comentari de: Josep M. Janué a març 01, 2013 | 12:17
    Josep M. Janué març 01, 2013 | 12:17
    No ni ha per tant. Jordi Llovet és un intel·lectual apreciat i magnífic critic literari, això no vol dir que no pugui estar equivocat al emetre segons quines opinions. Ja som grandets per tenir cadascú el nostre propi criteri, en aquest cas crec que l'ha vessada, pitjor per ell.
  8. Icona del comentari de: guillem a març 01, 2013 | 12:34
    guillem març 01, 2013 | 12:34
    El senyor Llovet tindrà les idees que tingui, amb les quals no estic d'acord. Però no deixar que les expressi en un mitjà públic té un nom: censura.
  9. Icona del comentari de: israel a març 01, 2013 | 13:26
    israel març 01, 2013 | 13:26
    Que ha de dir aquest home de les traduccions de Goethe i Prust si les fa ell mateix. El sr. Llovet com sempre tan gracios que omplia les classes del paraninf de gom a gom a la Universitat de Barcelona per ser un gran showman de la literatura. Que a ningu li extranyi el cinisme d'aquest home que te com a model a Baudelaire. Sempre tan divertit amb les seves opinions catergóriques.
  10. Icona del comentari de: Divus Iulius a març 01, 2013 | 13:29
    Divus Iulius març 01, 2013 | 13:29
    Aquest el que li va es el pun, catapun, chin, pun, como noh gut-ta el verano, que si que esta acceptat a Europa.
  11. Icona del comentari de: Francesc a març 01, 2013 | 14:26
    Francesc març 01, 2013 | 14:26
    A veure, una radio pública ha de fer, sense caure en l´astracanada o la vulgaritat, el que agrada a la gent, no el que agradi a uns quants il.luminats selectes. Aquesta gent tant superior sempre tenen el camí d´intentar exercir o crear mitjans privats, arriscant els seu treball i diners i si triomfen, felicitats. Però aquests normalment ho volen fer tot en mitjans públics, però ves per on, privatitzats pels seus gustos, per la seva endogamia, per la seva egolatria, la seva mesquinessa, garraperia, avaria i vilessa. Bones obres, però amb els diners dels demés
  12. Icona del comentari de: Jordi a març 01, 2013 | 16:30
    Jordi març 01, 2013 | 16:30
    Totalment amb el que ha escrit en Guillem, no deixar expressar les seves idees a un contertulià és censura i, quan hi ha censura no hi ha democràcia. Que hi reflexioni qui hagi escrit aquest article !
  13. Icona del comentari de: climent a març 01, 2013 | 17:02
    climent març 01, 2013 | 17:02
    S'ha passat una mica en jordi, especialment amb els castellers....TANMATEIX és molt cert q es cultiva poc, massa poc la cultura, els valors, la sensibilitat.... i q des de els nostres mitjans, especialment la tv s'escampa molta, molta, moltíssima intoxicació i vulgaritat, tanta q hom acaba sospitant q determinats programes els fa el CNI CAL UNA CAMPANYA URGENT PER NETEJAR ELS NOSTRES MITJANS D PORQUERIA I DONAR QUALITAT i HUMANISME A LA NOSTRA GENT QUE PER AIXÓ ENS HAN DE CONEIXER I NO PRECISAMENT PEL CAGANER!!! COI !!! OBRIU ELS ULLS !!!
  14. Icona del comentari de: PereelDigne a març 01, 2013 | 18:36
    PereelDigne març 01, 2013 | 18:36
    El Dr. Jordi Llovet va ser professor meu a la UB durant dos anys i he de dir que no em va desagradar, en cas contrari només hi hauria estat un any. Era especial, com s'escau amb una persona llegida i culta i ara, no em sap greu que digui el que pensa un cop s'ha jubilat. Potser no és del tot afortunat al menystenir una part de nostra cultura tradicional però tampoc em sembla encertat posar-se en qüestions personals ni criticar-lo per la seva orientacio sexual. Més aviat em sembla de molt mal gust i que retrata negativament a qui ho diu. Ell, com tothom, pot expressar les seves opinions, celestials o terrenals i si no agraden, contestar-les amb educació i dir-hi la nostra. Amb tot, sempre cal mantenir el respecte i posar en valor la seva llibertat d'expressió.
  15. Icona del comentari de: drac a març 01, 2013 | 21:55
    drac març 01, 2013 | 21:55
    llegir shakespeare i menjar calçots no són incompatibles escoltar wagner i anar a buscar bolets tampoc
  16. Icona del comentari de: Jordi a març 01, 2013 | 22:53
    Jordi març 01, 2013 | 22:53
    No estic d'acord en que sigui exigible la censura a un mitjà public. Està suggerint l'autor de l'editorial que els mitjans públics tinguin només una opinió? Cal recordar a l'opinador que els mitjans públics estan al servei de tots els ciutadans i que afortunadament la població catalana és plural? Fer apologia de la censura a aquestes alçades em sembla d'una instrasigència lamentable.
  17. Icona del comentari de: Guaita a març 02, 2013 | 01:32
    Guaita març 02, 2013 | 01:32
    "Cultura" ve de "cultivar el camp"; posteriorment es va referir a "cultivar la ment". No veig perquè no poden continuar plegades i distintes al mateix temps.
  18. Icona del comentari de: Jaume Pérez a març 02, 2013 | 23:44
    Jaume Pérez març 02, 2013 | 23:44
    Efectes de la globalització. Que en diria Àustria si llegeix aquest article. Ja voldríem viure com ells
  19. Icona del comentari de: Vicent Iborra a març 03, 2013 | 02:07
    Vicent Iborra març 03, 2013 | 02:07
    Jo també sóc dels que ho va sentir quan el senyor Llovet ho va dir per la ràdio. No vaig entendre res del que deia, per què una traducció de Shakespeare al català pot interessar més a un turista anglès que el descobriment d'un bon embotit, un bon formatge o una dansa popular desconeguda a Anglaterra?
  20. Icona del comentari de: Iznogud a març 04, 2013 | 16:22
    Iznogud març 04, 2013 | 16:22
    Ui, quin perill! Una crida en favor de censura prèvia d'opinions, en nom de la tradició i el nacionalisme! Qui ens hauria dit, fa 40 anys, que llegiríem aquestes coses escrites en català. Encara més esgarrifós que aquesta proposta vingui a l'editorial. Un mitjà de comunicacó públic ha de donar espai, també, a les opinions de persones com ara aquest col·laborador de Factoria Sensible. Podem no estar-hi d'acord, però si no estem disposats a defendre el seu dret a manifestar-les, estarem prestant un servei extremadament dolent a la nostra pròpia volutat de viure en democràcia. I ara, si voleu, podemo censurar aquesta opinió meva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa