Tornaveu
En blanc i negre: imatges antigues de cultura popular

Qui no gaudeix mirant fotografies antigues? Quan fem una mirada al passat, ens sentim captivats per les transformacions que el pas del temps ha causat en el nostre entorn. Les places i carrers que transitem, els vestits de les persones, els pentinats que es destil·laven, els rètols de les botigues i els seus aparadors…, i també la cultura popular. Malgrat que el dia a dia en dificulti la percepció, també les expressions de festa tradicional s’han transformat. Les fotografies, imatges aturades d’una realitat desintegrada, així ho evidencien.

Catalunya està fent els deures en la digitalització del seu patrimoni fotogràfic. Una ullada ràpida a Europeana ens permet descobrir un extens recull etnològic de Carlos Pérez de Rozas. Durant els anys 30 i 40, el patriarca de la nissaga Pérez de Rozas va retratar les festes majors de molts barris barcelonins: Sarrià, Gòtic, Paral·lel, Gràcia, Vallvidriera… En el mateix portal podreu descobrir la magnífica feina realitzada per Frederic Ballell Maymí, retratant aplecs sardanístics, i altres festes de germanor tradicionalista.

Mitjançant Arxius en línia, la plataforma impulsada pel Departament de Cultura, trobareu les instantànies de Josep Maria Segarra i Plana, Gabriel Cases i l’equip de fotògraf liderats per Josep Brangulí. Especialment interessant és la cobertura realitzada per Segarra i Plana de l’Exposició Internacional de Barcelona de l’any 1929, on es poden veure l’escenificació de les danses nacionals catalanes i espanyoles. Per la seva extensió, també cal destacar les fotografies de dansa infantil tradicional retratades en la Tarragona de finals dels 50. Més de 250 imatges d’infants tarragonins ballant i representant obres teatrals.

La Memòria Digital de Catalunya (MDC) és un projecte impulsat per la Biblioteca de Catalunya i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya. El Fons Cuyàs és un dels reculls fotogràfics més interessats que la conformen, i sens dubte el millor per explorar els balls i danses tradicionals que es practicaven a Catalunya entorn els anys 60. Entre altres, i sense esmentar les sèries d’imatges de balls de bastons o la Patum berguedana, el Fons Cuyàs incorpora imatges del Ball de Gitanes de Llinars del Vallès i Martorelles, el Ball de l’Espolsada de Sant Pere de Premià i Santa Coloma de Marata, el Ball de Matadegolla de Sant Feliu de Pallerols, el Ball de la Morratxa de Martorell o Girona, el Ball de la Quadrilla de Granollers. Gairebé totes les fotografies d’aquest fons es caracteritzen per la seva gran qualitat artística. Explorant altres fons de la MDC es poden trobar danses seculars, com ara el Ball d’en Serrallonga o el Ball de Pagès

El portal Fotografia a Catalunya, resultat del Pla Nacional de Fotografia impulsat per la Generalitat de Catalunya, va veure la llum l’any 2015 amb la voluntat de difondre el llegat dels 600 fotògrafs catalans més destacats. Durant la seva curta trajectòria, encara incipient, no ha incorporat imatges del patrimoni festiu català. Esperem que aquesta mancança aviat quedi suplida i puguem gaudir més còmodament de la contemplació del nostre passat col·lectiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa