Tornaveu
Els valors socials del fet casteller: solidaritat, cohesió i integració

L’assemblea de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, celebrada el dissabte 25 de març a Molins de Rei, va aprovar pràcticament per unanimitat el document Els valors socials del fet casteller, que s’havia anat treballant al llarg del 2011, així com l’obligatorietat de l’ús del casc i la prohibició de dur publicitat en la indumentària castellera.

Amb més de 200 anys d’història, el fet casteller ha anat evolucionant per tal d’adaptar-se a les realitats socials canviants. Amb un alt valor simbòlic dins la societat catalana, així com un reconeixement internacional com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, les colles castelleres del Principat reflexionen sobre el seu paper en aquesta societat, garantint un tipus de lleure no consumista, comú a les manifestacions de cultural popular d’arrel tradicional de Catalunya. Per a tal fi són imprescindibles unes entitats obertes i inclusives, perquè “es tracta d’una activitat en què tothom és necessari perquè tothom hi pot aportar alguna cosa; uns espais de solidaritat, cohesió social i integració, especialment de persones nouvingudes, així com de convivència i comunicació plural i intergeneracional; i exemple d’un model associatiu participatiu i democràtic”, remarca el document.

La coordinadora es mostra especialment satisfeta de la tasca social de les colles, que promouen el civisme, “principalment perquè fomentem i posem de manifest un conjunt de valors humans que haurien de ser fonamentals en la nostra societat: treball en equip, compromís envers el col·lectiu, tolerància, solidaritat i esperit de superació, entre d’altres. Tots aquests valors tenen un alt contingut pedagògic, especialment per a la canalla”. És en aquest sentit que els castellers consideren que l’activitat castellera és un bon exemple dels resultats positius que té l’aplicació pràctica de molts d’aquests valors, no només per a aquells que hi participem activament, sinó per a tothom que té l’oportunitat de veure i de conèixer el treball que desenvolupen les colles. “Conscients que els castells ja no són patrimoni exclusiu de les colles, sinó que són símbol del país i aglutinadors de tota una sèrie de valors universals reconeguts per l’UNESCO, declarem la nostra voluntat inequívoca de seguir treballant de manera individual i col·lectiva en el manteniment i desenvolupament d’aquesta manifestació de la nostra cultura popular d’arrel tradicional, així com dels valors propis que la sustenten i del seu caràcter simbòlic”, sosté el document Els valors socials del fet casteller.

En aquesta assemblea del passat 25 de març, les colles castelleres també van acordar, a més de prohibir la publicitat en la roba, una mesura de seguretat important: l’obligatorietat de l’ús del casc per a la canalla, que fins ara era només recomanat. A partir d’aquesta temporada, les colles es comprometen a fer servir aquest element de seguretat en tots el membres del pom de dalt dels seus castells, de manera universal i inexcusable. Només en quedaran exemptes les colles universitàries, a l’espera d’un estudi que treballi el seu cas concret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa