Tornaveu
Els trabucaires i el Castell de Montjuïc, units per la pau i la cultura

A primera vista, aquesta relació pot semblar estranya i fins i tot un pèl provocadora: els trabucaires i la històrica fortalesa militar treballant plegats. I tanmateix també es pot donar una altra lectura, diríem que antagònica a la que acabo de dir: els trabucaires i el Castell de Montjuïc units per la pau i la cultura, per la voluntat futura de treballar per la convivència, el coneixement mutu i la generació de sinergies. De fet, és aquesta la lectura que li dono.

Aquesta afirmació es basa en dos fets. El primer, la celebració de la 28a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya (http://www.trabucaires.cat) i el segon pel recent acord a partir del qual tres entitats, entre les quals es troba la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya, tindran la seu social dins del recinte del castell.

Anem a pams, però. El proper diumenge 25 d’abril tindrà lloc al Castell de Montjuïc la 28a Trobada Nacional de Trabucaires de Catalunya. Un encontre de 46 colles de trabucaires d’arreu del país. Amb el seu soroll espantós, els trabucaires obren el pas a les colles de diables, galanegen amb els cerimoniosos gegants, ressonen amb els repics dels bastoners i fan festa amb totes les manifestacions de cultura popular. Gent compromesa amb la seva identitat oberta i solidària, orgullosa de fer la feina ben feta.

I ho faran en aquest espai militar recentment recuperat per a la ciutat, on es duran a terme activitats culturals, com la visita als estels, actuacions d’esbarts i d’altres manifestacions de la cultura popular i tradicional catalana i s’homenatjarà, en el lloc on van afusellar el president Companys, a tots els qui han patit i deixaren la vida en aquest recinte. Tota una voluntat simbòlica de com es vol i es creu que s’han de fer les coses.

El recent conveni signat amb l’Ajuntament de Barcelona és una oportunitat molt bona per a treballar i compartir projectes entres entitats diferents en la temàtica específica de llurs activitats, però semblants pel que fa a potenciar el protagonisme de la ciutadania. Així, l’antiga residència d’oficials és la seu social des de fa unes setmanes de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona de la Fundació Ferrer i Guàrdia i de la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya.

Una entitat de memòria històrica (la Fundació Ferrer i Guàrdia), una de divulgació científica (l’Agrupació Astronòmica de Barcelona) i una de cultura popular (la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya) han estat les escollides per l’Ajuntament de Barcelona per a engegar l’experiència que permetrà que totes tres entitats disposin d’un despatx propi d’onze metres quadrats i d’un espai comú amb sala de reunions, cuina i lavabo. Al mateix lloc també hi ha els despatxos de la direcció del Castell de Montjuïc i del Centre de la Pau.

L’acord de cessió de l’espai tindrà de moment dos anys de durada i seguirà el model que altres espais de la ciutat com el CCCB o els centres cívics segueixen amb entitats que, de manera puntual o permanent, en fan servir una part de les instal·lacions.

Cal felicitar aquesta iniciativa que crec ha de continuar amb la generació d’altres acords que permetin incorporar plenament el Castell de Montjuïc dins de la realitat quotidiana barcelonina i per extensió de tot Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa