Tornaveu
Els esbarts homenatgen a Eduard Ventura

Una de les imatges més espectaculars que es podran veure serà a les 19.30h. al Passeig de dintre on l’Esbart Fontcoberta, l’Esbart de Rubí i l’Esbart Joaquim Ruyra oferiran, conjuntament amb els seus 46 dansaires, la Platja del Far, una de les coreografies de Ventura que va estrenar, amb l’Esbart de Rubí, el 2002.

A l’espectacle es podran veure coreografies de l’Eduard Ventura que, fins i tot, encara no s’han estrenat, com és una versió de dansa teatre del Quixot, que oferirà el grup “la corranda” de Falset.

El programa d’actes és el següent:

19.00 h – Actuacions de diversos esbarts, amb coreografies de l’Eduard, al Passeig de dintre de Blanes
20:00 h – Actuació de l’Escola de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra, a la Plaça dels dies feiners.
23.15 h – Actuació conjunta a la Plaça dels dies feiners de: l’Esbart Dansaire de Rubí; l’Esbart Fontcoberta de Banyoles; l’Esbart Manresà de dansaires; l’Esbart Ciutat Comtal; La Corranda de Falset; Esbart Joaquim Ruyra de Blanes i el músic Marcel Casellas.

A l’acte també s’hi han adherit: l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya, l’Agrupament d’Esbarts de Girona, l’Esbart Dansaire Marboleny de les Preses, l’Esbart Sant Martí de Barcelona, l’Esbart d’Arenys de Munt i la Companyia D’Arrel Dansa.

Eduard Ventura i Díez

Ventura ha estat més de 30 anys vinculat a l’Esbart dansaire de Rubí on hi ha desenvolupat tasques d’ensenyament i de direcció artística (tècnica acadèmica, dansa clàssica, espanyola i moderna). És hereu de la línia artística d’Albert Sans a qui va substituir a la direcció del grup. Aquesta línia artística és continuadora del gran moment creatiu que va significar l’Esbart Verdaguer fundat a Barcelona els anys 40. “El Verdaguer” era una iniciativa d’artistes i intel·lectuals pioners que van treballar reeixidament per que la dansa fos una forma de comunicació “en català”, creant espectacles escènics de gran ambició amb la tradició com a rerefons.

Ventura, en els darrers anys, s’ha vinculat a molts altres esbarts i grups de dansa d’arreu del Principat com l’Esbart Fontcoberta de Banyoles, l’Esbart Ciutat de Comtal de Barcelona, l’Esbart Sant Vincentí, l’Esbart Dansaire Sant Martí, La Corranda de Falset, així com l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes. A més és autor de coreografies com L’estona de filar, glosa sobre el ball de cascabells, La platja del Far, el Ball de Gitanes de Sant Vicenç, Festa de Nostra senyora, la Maresma, Manel, pas a pas o bé Haikús en temps de guerra, la darrera coreografia estrenada a la Fira Mediterrània, d’espectacles d’arrel tradicional de Manresa.

El darrer projecte de la seva trajectòria va ser la Companyia d’Arrel Dansa, que estrenava el darrer espectacle de ventura el mes de maig, La ventafocs. Just la setmana que ens va deixar (19.03.11), Eduard Ventura hauria pres possessió de Director del Centre Nacional de Dansa Tradicional.

Més informació:

Esbart Joaquim Ruyra
Quim Rutllant – 669 868 011

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa