Tornaveu
Els empresaris culturals calculen que la pujada de l’IVA destruirà més de 4000 llocs de treball

En una carta oberta adreçada al president espanyol, la Unió d’Associacions de la Indústria Cultural Espanyola afirma que la pujada de l’IVA del 8 al 21% ja vigent des del passat 1 de setembre, i que afecta a cinemes, teatres, espectacles musicals i museus, suposarà la pèrdua de 4500 llocs de treballs directes i el tancament del 20% de les empreses del sector”.

La cultura travessa moments de dificultats. A més d’aquest increment, s’han d’afegir els impagaments dels Ajuntaments, les retallades pressupostàries i la caiguda del consum d’oci. Un descens que es veurà agreujat amb el nou IVA, que implicarà una “pèrdua de 43 milions d’espectadors i la reducció de 530 milions d’euros en els ingressos de les taquilles”. Segons el sector, serà impossible que el Govern pugui ingressar els diners que cerca amb la mesura.
De fet, un estudi encarregat a la firma Pricewaterhouse, presentat al mes d’agost, confirma aquest extrem i preveu una caiguda de gairebé deu milions d’euros en la recaptació d’hisenda per la pujada del impost. A més, calculen que la reducció dels ingressos farà tancar 859 sales.

Per les més de 4000 companyies culturals signants del manifest, la mesura “menysté la cultura i el seu valor en el desenvolupament personal i la cohesió social i allunyarà a Espanya dels països més desenvolupats”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa