Tornaveu
Els diables de la Catalunya del Nord demanen a l’Eurocàmera que actuï per salvar els correfocs

La iniciativa dels Diables i Bruixes del Riberal (Catalunya del Nord) ha rebut el suport dels eurodiputats catalans en el Parlament Europeu, del Nord i del Sud, que han signat un manifest, en el qual es comprometen a fer “pressió política” perquè la transposició de la Directiva a França no faci desaparèixer les tradicions vinculades a la cultura del foc.
A banda dels eurodiputats catalans Ramon Tremosa (CIU), Oriol Junqueras (ERC), i Raul Romeva (ICV), també l’ha signat l’eurodiputada nord-catalana popular Marie-Thérèse Sanchez-Schmid. Els diputats José Bové i Catherine Greze, elegits per la circumscripció electoral de la qual forma part la Catalunya del Nord, també han firmat el text.
A l’Estat espanyol, l’aplicació de la Directiva de la UE, en canvi, no impedeix la celebració de correfocs. “El que pot acceptar una monarquia, segur que ho podrà acceptar una república”, ha afirmat el representant dels diables, Hervé Pi, a l’Eurocambra.
“Serem legals a l’Estat Espanyol i a només 15 km. serem il·legals. És una aberració i cal denunciar aquesta absurditat”, es va queixar un representant dels Diables i Bruixes del Riberal, durant la roda de premsa que varen oferir, juntament amb els eurodiputats, al Parlament Europeu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Llorenç a juliol 23, 2010 | 18:45
    Llorenç juliol 23, 2010 | 18:45
    Tot i que uns diables sense foc son lamentables, si l'estat francès no rectifica, caldria fer un esforç d'originalitat per continuar amb la festa i amb la pròpia identitat. A ningú se li escapa que si els diables fossin un tret cultural parisenc el problema ja no existiria. Per una banda fora convenient que els diables de la Catalunya Nord estigueren més presents als correfocs de la Catalunya sud, com a compensació i, per que no perdin la pràctica. Per altre banda, caldria que cerquessin suplir el foc per quelcom simbòlic o irònic contra la prohibició (un legislador francès amb una galleda d'aigua que apaga teatralment tot intent d'encendre foc, no és una proposta, és un exemple), per poder actuar en el propi territori. Si es trobés una sublimació de la prohibició, la festa podria continuar i fins i tot enriquir-se.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa