La maquinària estatal, que excepcionalment en un estat democràtic inclou el poder judicial, fa temps que funciona per aturar la voluntat dels catalans i catalanes de decidir el seu futur polític. La suspensió cautelar per part del Tribunal Constitucional (TC) de la Llei de consultes i el mateix desplegament de la consulta no referendària del 9N, afecta no només la Generalitat i el Parlament, sinó també a “tercers”, és a dir, altres administracions, entitats i mitjans de comunicació i també els ciutadans, quedant suspès qualsevol acte de preparació de la consulta. Però el TC no ha aconseguit arronsar l’ANC, Òmnium Cultural i les entitats de la societat civil que des de fa mesos treballen per una consulta democràtica.
La iniciativa més potent, la Gigaenquesta, que impulsa Ara és l’hora, integrada per l’ANC i Òmnium, segueix avançant gràcies als milers de voluntaris -ja en són més de 42.000- que, porta a porta, pregunten als catalans com s’imaginen la nova Catalunya independent i què n’esperen com a ciutadans. Entre les qüestions, es demana en què s’hauria de prioritzar la despesa d’un nou estat, quina relació es voldria tenir amb la Unió Europea, quin paper hauria de tenir la llengua castellana i, finalment, es pregunta al ciutadà si ja ha decidit anar a votar el 9 de novembre.
Una informació que es completa al web d’Ara és l’hora amb testimonis anònims i cares conegudes que es mullen pel 9N sense por a les amenaces del TC i Madrid. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, explica l’objectiu de la Gigaenquesta: “Trucar a les portes dels nostres conciutadans per recollir els seus somnis i les seves esperances”, i remarca que “a la nostra empenta i seguretat s’hi suma que tenim els nostres representants polítics al nostre costat, anem junts en aquest procés”.
Prova d’aquesta fermesa, Ara és l’hora ha engegat una altra campanya publicitària als accessos viaris de la ciutat de Barcelona. Es tracta de vuit pantalles de leds que projectaran el post-it groc propi de la campanya on es podran llegir missatges personalitzats pels usuaris del web. Els missatges s’encapçalen pel ‘Vull’ i es completen amb continguts individualitzats sobre democràcia, mobilitat o cultura que es tanquen amb l’etiqueta #SíoSí. D’aquesta manera, qualsevol persona pot sentir-se implicada al procés i, de passada, exercir la seva llibertat d’expressió malgrat les prohibicions del TC.
Per a més informació cliqueu aquí.