Tornaveu
Els anticatalans que viuen a Catalunya han esdevingut colons

Hem vist el mateix fenomen en diferents processos alliberadors de pobles colonitzats on s’han donat dos reaccions dispars. D’una banda, hi ha la situació de Sud-àfrica, que després d’un període de violència han acabant col·laborant i convivint dos pobles racialment diferents. Val a dir que el seu passat colonial era lluny en el temps. De l’altra, el cas més clar va ser el de l’Algèria francesa, on els colons se sentien més francesos que els metropolitans i les violències davant la independència van ser imparables i no només verbals, sinó poc modèliques per la sensibilitat humana. Els algerians francesos, molts d’ells residents al país des de generacions antigues, van acabar marxant perquè era difícil la seva integració en un nou estat de cultura radicalment diferent. No seria el cas de Catalunya, per ara, però davant les primeres reaccions verbals irresponsables d’algun polític en actiu a Catalunya és fàcil atribuir-li una clara sensibilitat metropolitana espanyola.

Les posicions de polítics estatistes espanyols al nostre Parlament català són les dels representants del col·lectiu que creu que la nostra àrea peninsular no passa del nivell de província. Són exemples de gent d’arrels castellanes que és manifesten molt excitats i volen imposar conceptes provincians com han fet al llarg dels temps. El llarg període històric de colonització explica com una part de la població catalana es considera de cultura colonial espanyola i no vol cap canvi d’estatus al país que ha estat ocupat sense adonar-se’n durant segles. El despertar a una nova situació nacional pot ser molt dur per alguns i provocar una forta rebel·lió i resistència desesperada i residual. El mapa geogràfic i polític del colonitzador és diferent de la realitat amb que una majoria de catalans s’identifiquen. I l’odi que desperta en alguns prové del fet de sentir-se desarrelats en veure una nova situació que no entenen ni accepten, que els violenta i els desespera. Sentir-se ocupant deu ser molt dur. En el cas francès, l’allunyament i abandó de França dels “algerians francesos” va ser dramàtic i els protagonistes encara no en volen parlar. En el nostre cas no hi ha xoc de cultures i per tant no hi ha d’haver problemes, fora que alguns grups, que no accepten Catalunya com a subjecte polític, els provoquin.

Al país existeix una part de la població que es considera espanyola. Immigrada recent en la majoria de cassos, i manté nocions deformades de la realitat d’un país al qual fa molt de temps que li han subtilment imposat una personalitat provinciana. Aquesta imposició s’ha transmès per les mateixes famílies, per la societat funcionarial, social o simplement és el resultat d’una realitat no posada en qüestió ni discussió. Aquests ciutadans no volen ser catalans de sobte. Sentir la pàtria que imaginem i creiem una majoria de persones sensibles a la llibertat i dignitat no cristal·litza a velocitat exprés. Mentrestant, els col·lectius que no accepten conscientment la identitat catalana esdevenen agents de la colonització secular, amb les reaccions de manual que es donen en aquestes situacions. La població que creu de veritat en l’Espanya com a nació única és molt més estatista que els vivents en territori castellà i viuen excitats i amb molt malestar qualsevol acte que signifiqui una afirmació nacional catalana.

Els colons han de ser respectats mentre la seva acció no invalidi el camí cap a l’alliberament de Catalunya. I caldrà tenir-los en compte però també mesurar la seva acció que no ha de condicionar en cap cas l’afirmació nacional. Acceptant la seva singularitat, els colons han de rebre els ajuts necessaris perquè puguin viure la seva personalitat, però no han d’interferir en el camí del nostre progrés com a poble.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Montse a desembre 11, 2014 | 09:08
    Montse desembre 11, 2014 | 09:08
    Vaig trobar encertat que la consulta inclogués als immigrants. Hi ha molts immigrants a favor de la independència. Trobo que el seu article és tendenciós i que una vegada més es posa en un mateix sac un col·lectiu molt heterogeni i amb moltes sensibilitats. No és veritat que els immigrants ens treuen el treball, no és veritat que els immigrants col·lapsen la sanitat i no és veritat, en l'article que pertoca, que no entenen la reivindicació catalanista. En canvi 100 empreses catalanes es van unir contra el independentisme per por al boicot als productes catalans. Cognoms com Bou i Luis Bonet són immigrants o gent d’arrels castellanes? Duran i Lleida també deu ser un immigrant o d'arrel castellana?
  2. Icona del comentari de: enric cirici a desembre 11, 2014 | 23:11
    enric cirici desembre 11, 2014 | 23:11
    És molt interessant que convertim les opinions distintes en diàleg. I compertexi algunes de les afirmacions que fa del meu article com l'afirmació que molts inmigrants estan en favor de la independència, al meu entendre aquests ja no són forans sinó que estan naturalment sumats als autònoms molts dels quals van arribar també com immigrats abans. Tots els col·lectius que viuen a Catalunya són heterogenis, no crec haver desmentit això ennloc. La unica diferència que vull reafirmar és que uns vinguin d'on vinguin accepten la personalitat de Catalunya i altres no. Que uns senten les ànsies de llibertat i dignitat dels catalans i altres no, i això independentment de l'origen. Alguns nascuts de generacins nascudes a Catalunya o no, ja els va ser ciutadans d'una província com volen els espanyols fer esdevenir Catalunya, i és una lliura decisió. No crec haver dit mai que els immigrants prenen el treball i els serveis sanitaris als catalans. Potser ha barrejat artícles. El que afirmen alguns empressaris i Duran, tampoc no els he comentat aquesta vegada. Em preocupa no haver deixat les coses potser molt clares, però penso també que la lectura que n'ha fet ha estat ja desde primer moment una expressio del seu pensament previ que no l'ha permès llegir amb naturalitat el meu escrit i ha buscat tendiositat on no n'hi ha, salvo que treballar per una Catalunya lliure i digne sigui una tendensiositat malsana. Enric Cirici 11.12.14 ,
  3. Icona del comentari de: Paco a juliol 20, 2015 | 23:34
    Paco juliol 20, 2015 | 23:34
    Un disbarat darrera d'un altre. A Cataluña no hi ha colons, hi ha gent amb diferents sensibilitats polítiques. Colonitzats? Els colonitzats son més pobres, no més rics, com nosaltres. Dividir a la gent en funció de la seva posició davant la independencia és pervers, caminar a una societat dividida en blocs, com la vasca.
  4. Icona del comentari de: josep maria a juliol 26, 2015 | 08:51
    josep maria juliol 26, 2015 | 08:51
    Un article en la límia dels que darrerament i per desgràcia, anem llegint aquí i allà. El resum és: tots els que no són independentistes van contra Catalunya. Doncs no, senyor Cirici, no. No són pocs els que estan espantats de la radicalització que s'està vivint al corrent independentista de la societat catalana. Personalment crec que es deu a la convicció que els seus plantejaments no es podran realitzar i portaran la frustració a una gran part del poble que hi creia. Els gurus de la opinió i, sobretot, un munt de polítics mediocres que no han sabut trobar programes i propostes que animin la ciutadania i han seguit el dictat de manifestacions com en els règims més populistes. El seu article està ben escrit i fins i tot argumentat. No amaga el seu radicalisme i això, avui en dia, resulta de ben agrair. Vostè mateix es desqualifica tot sol qual diu: "Els colons han de ser respectats mentre la seva acció no invalidi el camí cap a l’alliberament de Catalunya." Li falta dir què s'ha de fer en el cas contrari... I vigili la seva proposta, algú la podria prendre seriosament!
  5. Icona del comentari de: dolors a juny 27, 2018 | 16:36
    dolors juny 27, 2018 | 16:36
    #3 Tu no saps res de colonialisme rei - no té res a veure que qui vagin siguin més o menys pobres, Asutralia la van omplir no de pobres sinó de criminals i el seu efecte va ser colonial pels indígenes australians-. Tu no saps que és ser "la catalana" al teu propi país i barri. Anar a comprar i que no t'entenguin en la teva llengua o anar a l'escola i que riguin de tu perquè parles català. Sí, hi ha colons, i la seva classe social no afecta en que ho siguin perquè la seva cultura, la Castellana ("española") te la imposen a tu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa