Tornaveu
El RECERCAT d’Escaldes-Engordany

Dissabte 14 de maig, durant tot el dia, i diumenge 15 al matí va tenir lloc a l’envelat de la Plaça Coprínceps d’Escaldes-Engordany (Principat d’Andorra) el RECERCAT 2011, que és la jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, que se celebra des del 2005 a les capitals de la cultura catalana i ha passat per Esparreguera, Amposta, Lleida, Perpinyà, Figueres i Badalona. El RECERCAT l’organitza l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), com a fundació privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana, el seu patronat l’integren la CCEPC (Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana) i la Generalitat de Catalunya. La Societat Andorrana de Ciències es va adherir a la CCEPC l’any 2008 i ha participat en les edicions del Recercat des de llavors. Amb l’Institut Ramon Muntaner s’ha establert una positiva col·laboració en diversos àmbits; entre aquests, les Trobades Culturals Pirinenques, que són itinerants, i de les que es durà a terme la vuitena edició el 29 d’octubre també a Escaldes-Engordany.

Els 112 centres d’estudis que formen part de la Coordinadora van aprofitar el RECERCAT per a fomentar la comunicació perquè els seus integrants es puguin conèixer més, a més de per a donar a conèixer les activitats i publicacions dels seus àmbits, intercanviant coneixement. “Recerca local” no vol dir de cap manera “de nivell inferior” a la recerca acadèmica reglada sinó que es tracta de la recerca de base que relliga la més institucional.

Més d’un centenar d’aquests centres d’estudis, agrupats per zona geogràfica, van exposar els seus treballs, llibres i activitats en els estands del tendal situat a la cèntrica plaça Coprínceps, juntament amb una selecció de material audiovisual, produït pels centres o amb la seva col·laboració. La inauguració es va realitzar al tendal a les 10 del matí de dissabte 14, amb la presència de Josep Santesmases, president de la CCEPC, Mª Carme Jiménez, directora de l’IRMU, Daniel Bastida, rector de la Universitat d’Andorra, Pere Moles, i Trini Marín, consellers del Comú d’Escaldes-Engordany, Daniel Mandicó, conseller del Comú de Canillo, Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, i Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

El RECERCAT d’enguany va incloure 4 exposicions al complex Prat del Roure d’Escaldes, vora el tendal, que es podien visitar els dies 14 i 15 de maig: “Cabassos barata pataques” del Centre d’Estudis La Lliscó, a l’entorn de l’intercanvi, “40 anys de moviment veïnal a l’Hospitalet”, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, “Fem Memòria del pantà”, del Consorci Ruta dels oficis d’ahir, en els 50 anys de la construcció del pantà d’Oliana, “La Vall del Madriu”, de la Comissió Nacional Andorrana per la Unesco (realitzada amb motiu de la nominació de la vall com a patrimoni de la humanitat el 2004), i “UdART poesia”, de la Universitat d’Andorra i Àgora Cultural, amb obra de poetes d’Andorra, l’Alt Urgell i Cerdanya.

També es va poder gaudir d’una visita noctura guiada a la mostra itinerant “El Món agrari a les Terres de Parla Catalana”, que coincidint amb aquestes dates va estar exposada al Santuari de Meritxell entre el 3 i el 29 de maig de la Coordinadora de CCEPC, de l’Institut Ramon Muntaner i la Fundació Món Rural i va comptar també en aquesta estada amb la participació complementària del Comú de Canillo exposant objectes de pagès integrades en dues escenificacions de la vida rural, una amb l’interior d’una cuina, i l’altra exterior amb el bestiar i els seus pagesos.

Pel que fa les taules rodones es van escollir dos temes relacionats amb dues de les exposicions. A la sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany es va dur a terme l’interessant diàleg “El paper del món agrari dins l’economia” entre Miquel Font, president de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra, i Pep Riera, exsecretari general d’Unió de Pagesos, moderat per Josep Santesmases, i la taula rodona “Els recursos energètics i el Pirineu”, amb Albert Moles, director general de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), Eva Perisé, directora del Museu hidroelèctric de Capdella; Arcadi Castilló, director de l’IDAPA i Carles Riba, enginyer i president del Centre d’Estudis del Baix Llobregat, moderada per Àngels Mach.

Seguidament es van lliurar els premis RECERCAT 2011, que enguany han distingit la trajectòria del Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca i la tasca investigadora i divulgadora de Benigne Marquès, fundador de la Societat Cultural Urgel·litana, director de la revista Urgèl·lia i responsable de l’Arxiu Capitular d’Urgell. Aquest acte va ser el primer del nou director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana de la Generalitat de Catalunya, Lluís Puig, com a president del Patronat de l’IRMU. Puig va valorar el suport a la cultura de base que proporciona el RECERCAT.

Es va preveure també l’accés gratuït als museus i una visita guiada al Camí hidroelèctric d’Engolasters del Museu de l’electricitat MW de FEDA, que va tenir una assistència nombrosa gràcies a les bones condicions climàtiques d’un dia assolellat.

El RECERCAT constitueix una activitat cultural remarcable, un mercat dels centres d’estudis dels territoris de Parla Catalana per exposar, conèixer, contactar, intercanviar, premiar, discutir i establir relacions, que crea complicitats productives entre centres d’estudis per a construir la societat de futur.

Com en la cançó del pastor i la sirena, l’any vinent ens retrobarem a Tarragona en la 8a edició del Recercat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa