Tornaveu
El Programa “Paco Candel a l’aula”, obert a la societat civil

La Fundació Paco Candel, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament i la Direcció General per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya, posa a l’abast de les escoles d’educació primària, secundària, batxillerat i d’adults d’arreu de Catalunya el Programa Paco Candel a l’aula. Diferents mirades migratòries i un sol fet. Aquesta iniciativa pretén treballar el tema de la immigració i la cohesió social des de l’obra i la vida de Paco Candel, partint del lema “Catalunya, un sol poble”.

Fa uns dies, es van reunir a la seu de la Fundació Candel representants dels departaments de Benestar Social, Cultura i Ensenyament convocats pel Senyor Xavier Bosch, director general per a la Immigració, a fi d’estudiar la continuació del programa “Candel a l’aula”, que en els darrers anys ha tingut una bona acceptació en l’àmbit escolar, per tal d’introduir innovacions que ajudin a potenciar-lo i projectar-lo vers la societat civil, amb motiu de la commemoració del 50è aniversari de la publicació d'”Els altres catalans”, novel·la cabdal de la bibliografia de Francesc Candel.

Van ser presents a la reunió el propi Director General per a la Immigració, acompanyat d’Orland Cardona i Magda Garcia, Gené Gordó, subdirectora general de suport i atenció a la comunitat educativa del Departament d’Ensenyament, Noemí Ubach de Normalització Lingüística, Elena Blaya, del Departament de Cultura i el president de la Fundació Candel, Pere Baltà, amb Julio Baños i Ferran Soriano, membres del patronat, i la secretària executiva, Marianela Adolfo.

Les conclusions de la reunió varen ratificar la voluntat de reforçar el programa, incentivant la participació amb la creació d’un premi que ha de contribuir al millor coneixement dels espais urbans que van inspirar l’obra candeliana i crear els mecanismes necessaris per vincular la societat civil a les problemàtiques de la immigració a partir de l’obra literària de Francesc Candel, a través dels ajuntaments i el teixit associatiu.

L’experiència recollida durant aquest temps és molt positiva, tant per als conferenciants, que ho han viscut com a una experiència molt enriquidora, atès l’intercanvi de punts de vista i realitats viscudes en interrelacionar-se amb els alumnes, sempre participatius i atents a les xerrades. Per a les escoles, aquest programa ha permès tractar el tema de la immigració des d’un altre punt de vista, parlant de la realitat d’altres onades migratòries i fent la comparació amb la viscuda més recentment, sobre la base d’una figura com la de Paco Candel, que tant va fer per fer entendre la importància que té la integració a la societat d’acollida per a tota aquella gent que ha hagut de deixar la seva terra en busca d’una millora en la seva vida.

Aquest programa ofereix tres recursos pedagògics: l’exposició digitalitzada “Candel, la llibertat d’expressió”, disponible a la web de la Fundació, una guia de propostes didàctiques i un cicle de conferències al voltant de la figura d’en Paco Candel, així com també d’altres experiències vitals migratòries, explicades en alguns casos en primera persona per part del conferenciant. La proposta de conferenciants ha inclòs Agnès Agboton, Pius Alibek, Pere Baltà, Julio Baños, Jean Bosco Botsho, Enric Cirici, Rosa Domènech, Jaume Fabre Fornaguera, Joaquim Ferrer, Patricia Gabancho, Carlos Ernesto García, Rafael Hinojosa, Laila Karrouch, Inongo-Vi-Makomè, José Martí Gómez, Joaquim Montclús i Esteban, Miquel-Lluís Muntané, Esther Pardo, Josep M. Puigjaner, Miquel Reniu, Edmundo Sepa Bonaba, Genís Sinca, Ferran Soriano i Matthew Tree.

Des del 2009 fins ara s’han fet al voltant d’una setantena de conferències en centres educatius de diferents poblacions, la majoria fora de l’àrea metropolitana de Barcelona, en ciutats on l’índex de persones nouvingudes és molt alt, com per exemple Cervera, Guissona, Olot, Llagostera o Solsona, entre d’altres. La quantitat de redaccions escolars entorn de la immigració i la figura de Francesc Candel ha estat molt destacable, motiu pel qual els organismes implicats han decidit obrir el programa a la societat per mitjà del teixit associatiu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa