Tornaveu
El paisatge Priorat-Montsant-Siurana, més a prop de la UNESCO

La candidatura del paisatge Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO entra en una fase decisiva de la seva defensa davant del Consejo del Patrimonio Histórico, l’organisme de l’Estat espanyol que decideix si aposta o no –la decisió s’ha de prendre la primavera vinent- per una candidatura i la presenta a la UNESCO. La defensa d’aquest paisatge agrícola de la muntanya mediterrània posa èmfasi en la dimensió històrica del paisatge del Priorat, destacant els elements que permeten fer la lectura de la seva evolució i ajuden a definir adequadament els criteris i les estratègies de gestió i de planificació adequades a la realitat que es vol preservar i dinamitzar.

Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni i l’interlocutor de la Generalitat amb el govern de l’Estat en temes de Patrimoni Mundial, explica en una entrevista al web de la candidatura que es tracta d’un paisatge que acobla amb precisió els límits geogràfics, històrics, simbòlics i identitaris de la població que hi viu i hi conrea la terra. “Constitueix un mosaic que amb poc més de 500 km2 permet fer la lectura de més de 13.000 anys d’ocupació humana”, i posa especial èmfasi en el fet que “la confecció de la candidatura ha comptat amb la participació de tota la gent del Priorat i la gran feina feta per l’entitat que ho encapçala: Prioritat, model d’exigència, qualitat i professionalitat feta amb entusiasme”. En aquest sentit, Boya apunta que en aquest paisatge “existeix no només una realitat física tangible sinó també un ric patrimoni immaterial específic amb les seves llegendes i devocions que determinen l’espiritualitat i el corpus simbòlic dels seus pobladors”.

I aquí és on el paper de la cultura popular, i per tant, de les entitats de la societat civil que hi treballen, pren rellevància a l’hora de preservar el patrimoni cultural immaterial, així com en l’estratègia de donar-li projecció internacional. Una implicació directa que es va començar a bastir l’octubre del 2003, quan es va aprovar el concepte de Patrimoni Cultural Immaterial, que s’engloba dins dels criteris de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural de la UNESCO.

En aquest context, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, l’única entitat cultural catalana que actualment compta amb l’acreditació d’ONG acreditada per la Convenció de la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, té la capacitat d’assessorar els òrgans de la Convenció, com són el Comitè Intergovernamental i l’Assemblea General, juntament amb altres entitats culturals d’arreu del món. La tasca de divulgació de l’Ens es concreta amb diverses conferències per exposar la importància del concepte de Patrimoni Cultural Immaterial.

Trobareu tota la informació sobre la candidatura, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa