Tornaveu
El nou número de la revista  'Vallespir' ret homenatge a Teresa Rebull

Des del Vallespir som molt atents a tot el que està passant a Catalunya i creiem, que si hi ha una cosa que sembla segura, és que no hi pot haver marxa enrere. A més, el poble de Catalunya planteja a la resta de l’Estat espanyol uns reptes que aquest no pensava plantejar-se. Catalunya sempre ha estat capdavantera. I, tard o d’hora, ell també, haurà de reformar la constitució, escollir entre monarquia o república, entre un estat federal o confederal si no vol perdre encara més pes a Europa i al món. Creiem, com molts, que el model autonòmic va donar tot el que podia donar i no podia continuar com va ser pactat durant la transició democràtica fa més de 30 anys. Una segona transició sembla avui necessària a l’Estat.

En aquest context proposem aquest número 12 de Vallespir. En una situació de canvi que tindrà repercussions a Catalunya del Nord, i més al Vallespir, per la seva proximitat amb la Catalunya central. No podem ignorar el que està passant tan a prop, sobretot perquè la nostra revista sempre ha desitjat mantenir lligams de germanor amb els habitants de les comarques veïnes de l’Alt Empordà, la Garrotxa i el Ripollès.

Quin és doncs el contingut de Vallespir núm. 12? Llegireu el cèlebre poema Oda a Espanya del gran poeta modernista Joan Maragall (bastant desconegut al Vallespir), que ja era premonitori del que el poble de Catalunya està vivint avui. Hi trobareu les referències a la Maternitat d’Elna, al Museu d’Història del Voló, l’homenatge a la cantant i gran lluitadora, Teresa Rebull, o l’exposició Dani Karavan al Museu d’Art Modern de Ceret, que són unes mostres del nostre passat recent que palesen els profunds anhels de cultura i llibertat.

Comencem presentant uns relats vallespirencs dels nostres escriptors, Miquel Arnaudies, Magali Mas i Miquel Sargatal, i uns estudis històrics, com el Trofeu de Pompeu al coll de Panissars, junció de les vies romanes Augusta i Domitia, la posició ambivalent de l’escriptor Alfons Mias fundador del moviment catalanista Terra Nostra durant i després del Front Popular els anys 30, la desconeguda saga musical Casals, com també l’estada de Picasso a Ceret el 1956, i una entrevista a una persona gran, testimoni de la vida i la llengua del poble de Reiners, la Teresa Puig.

Com és habitual Vallespir presenta una cultura germana d’arreu del món (com ho hem fet amb el Quebec, Flandes, Bretanya, Occitània, el País de Gal·les, Escòcia, etc.), per manifestar la solidaritat amb aquests pobles i el nostre interès per la seva història i la seva cultura. En aquesta ocasió, presentem un país germà, el País Basc. Un país molt diferent del nostre i, això no obstant, molt proper, lligat a les mateixes contingències històriques que les nostres, i amb els mateixos desitjos de llibertat. Els bascos i nosaltres, els catalans, sabem d’on venim, i això és, sens dubte, la millor garantia per saber allò que realment volem. Us desitgem una bona lectura de Vallespir 12

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gentil Puig a febrer 29, 2016 | 11:33
    Gentil Puig febrer 29, 2016 | 11:33
    Podeu trobar la revista Vallespir a Alibri (exHerder) Balmes/Gran Via i a La Central carrer Elisabets (Barcelona)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa