Tornaveu
El Museu Etnològic de Barcelona al Vallespir

El Museu Etnològic de Barcelona ha participat a la IV Festa de les Associacions Culturals Catalanes del Vallespir, a Arles del Tec, a la Catalunya Nord, el diumenge 19 d’octubre de 2014, aportant dues exposicions divulgatives itinerants: Gent de festa i Calendari dels pagesos. 150 anys mesurant el temps, i amb la xerrada explicant les exposicions com a forma de museologia de proximitat. Restaran al Vallespir fins a començament de 2015 per a ser exposades a diversos municipis i entitats de la vall. Aquesta participació ha fet possible la relació amb diversos alcaldes i regidors, i amb membres i responsables d’entitats culturals, ja que la voluntat del Museu és mirar de ser d’utilitat en els projectes de dinamització cultural, ara i en un futur immediat.

Entrant en els detalls de la Festa, les associacions, en la seva majoria de tipus lingüístic, literari i històric, van mostrar panells amb el contingut de les seves activitats. Cal destacar que el que mostraven estava en format escrit, una feina feta amb un alt grau de vocació, rigor i dedicació. Aquesta tasca té una rellevant dimensió etnològica i antropològica, mereix el reconeixement social i institucional i necessita la difusió global via noves tecnologies, per eficàcia comunicativa i econòmica. Cal esmentar el panell a base de fotografies de l’arxiu personal i familiar de Joan Mas, una col·lecció de gran patrimoni etnogràfic. Un dels moments més festius es va viure amb el Ball de l’Ós, dansa festiva que es fa per Carnaval, quan un home disfressat d’ós va córrer pels carrers amb les mans plenes de sutge. Cal destacar l’excel·lent arròs del dinar, que va despertar la curiositat dels visitants, així com l’amanida tradicional, el pastís de les quatre barres, el vi de la regió i les famoses rosquilles.

El grup d’havaneres del Vallespir va amenitzar l’àpat, però atesa la qualitat de la formació, hauria estat interessant apropar la proposta al públic en general, canviant d’escenari. Altres actuacions van ser la de la cantautora Paola, tot un exemple per la seva capacitat per incorporar el jovent a la labor de les associacions. Els castells dels Angelets del Vallespir i el grup de teatre El Galliner van fer gal·la del seu dinamisme cultural.

Com a valoració general, el sentit de festiu de la IV Festa s’hauria pogut potenciar més, tot implicant altres iniciatives locals, si les activitats s’haguessin portat al carrer en forma de cercavila, al mercat, a les botigues i a la plaça o amb la presència de cartells a la carretera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa