Tornaveu
El micromecenatge fa possible l’estrena del Gegant del Pi infantil per les Festes de la Mercè

Enguany la família de Gegants del Pi s’ha ampliat per les Festes de la Mercè amb el naixement del Mustafà petit, una rèplica del gegant gran que serà ballada per nens d’entre 6 i 10 anys.

Feia anys que la mainada de la colla reclamava una figura adequada a les seves dimensions, que els permetés participar més activament en les sortides. Així, amb la reproducció de la figura més emblemàtica de la colla, els més petits tenen la possibilitat d’emular els adults que carreguen el gegant gran i conèixer la responsabilitat de tenir cura d’un element d’imatgeria festiva. D’altra banda, amb aquest projecte es planta la llavor del que podria arribar a ser el seguici popular en petit de Barcelona, tal com han fet altres poblacions com Tarragona, Berga, Solsona, Vic, Vilanova, Reus o Vilafranca. A més, el fet que la figura es destini a nens de 6 a 10 anys permet que infants que no formin part de la colla s’hi adhereixin i puguin adoptar un paper actiu en el món de la cultura popular i tradicional des de petits.
Com en el cas dels altres elements de la imatgeria de l’Associació dels Amics dels Gegants del Pi, la figura ha estat creada durant els darrers mesos al taller del solsoní Manel Casserras i Soler, però en aquest cas la vestimenta ha estat confeccionada per membres de la colla, que han realitzat els patrons i han cosit les peces de roba a imatge i semblança del Mustafà del Pi. D’aquesta manera, s’ha aconseguit d’una banda, abaratir els costos, i de l’altra, els geganters i músics s’han sentit plenament implicats en la creació de la figura.

Com ja va succeir als anys 60, quan es van recuperar els Gegants del Pi, el micromecenatge ha estat la via de finançament principal del projecte. En aquest cas, adaptant-nos als nous temps i seguint el fil d’iniciatives d’altres colles del territori, es va obrir la possibilitat de col·laborar a través de la plataforma Verkami de micromecenatge 2.0. Iniciada el 3 de setembre i amb una durada de 40 dies, els mecenes van poder col·laborar amb una campanya apta per totes les butxaques. Així doncs, des de tan sols 5€ els ciutadans podien apadrinar el nou gegantó, arribant a aportacions de fins a 160€. Amb cadascuna d’aquestes quantitats els padrins podien rebre recompenses com imants, reproduccions de goma del gegant gran, entrades per visitar el campanar de la Basílica de Santa Maria del Pi o escriure el seu nom dins el cavallet del gegantó, entre d’altres.

Paral·lelament a la campanya a la xarxa, s’ha realitzat una versió presencial per tal d’arribar a totes aquelles persones que no segueixen l’afició pels gegants en el món 2.0 i aquells que tot passejant per la ciutat s’han trobat amb la iniciativa. Així, els caps de setmana no festius, la colla ha muntat una paradeta amb marxandatge a la Plaça del Pi de Barcelona. Amb els reclams de la música tradicional i el ball d’alguns dels seus gegants, són molts els que s’han apropat per interessar-se per la proposta i col·laborar-hi.

Diumenge 21 de setembre, dins el marc de les Festes de la Mercè 2014, petits i grans van omplir la Plaça del Pi per donar la benvinguda al Mustafà petit. Apadrinat per la coneguda dibuixant Roser Capdevila, que no es va voler perdre l’acte, el nou gegantó va veure la llum acompanyat pels 4 gegants originals del Pi, els Capgrossos Macers de Barcelona i pels gegants infantils de les colles de Plaça Nova, Casc Antic, Sant Andreu de Palomar, Colònies Jordi Turull, Poble Sec i Trinitat Vella. El matí va començar amb esmorzar i tallers oberts a la ciutadania perquè la mainada pogués confeccionar una disfressa de Mustafà. Posteriorment a la sortida i presentació pública del Mustafà petit es va iniciar una cercavila que portaria el nou gegantó i els convidats pels carrers del barri. La jornada va finalitzar amb un emotiu final de festa per una data que, sens dubte, la colla no oblidarà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa